Λίρα Ερντογάν

Χωρίς φρένα συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με νέα «βουτιά» σήμερα σε ιστορικό χαμηλό και με τον Ταγίπ Ερντογάν να εναποθέτει τις προσδοκίες του στην μεγάλη ανατροπή – σε μια νίκη Τραμπ στις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα ημίμετρα της τουρκικής κεντρικής τράπεζα, υπό τις εντολές πάντοτε του Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν την ισοτιμία της λίρας έως τις 8,3850 λιρών ανά δολάριο – επίπεδο, που αποτελεί και νέο ιστορικό αρνητικό ρεκότ.

Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου.

Μπροστά στην ανεξέλεγκτη πτώση, η τουρκική κεντρική τράπεζα επιμένει να μην αυξάνει τα επιτόκιά της και επιχειρεί να διασώσει το νόμισμα με ημίμετρα.

Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στον φθηνό δάνεισμο κατεβάζοντας στο μηδέν το πιστωτικό όριο στις διατραπεζικές αγορές χρήματος και αναστέλλονταςτις συναλλαγές repo μιας ημέρας.

“Όλα τα εργαλεία που απαιτούνται εντός του πλαισίου νομισματικής πολιτικής και διαχείρισης ρευστότητας, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται”, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η πτώση όμως δεν ανακόπηκε και οι αναλυτές προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το τουρκικό νόμισμα θα φθάσει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες στις 9 λίρες να δολάριο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, αποτρέπει οποιαδήποτε επιθετική κίνηση προς αυστηρότερη νομισματική πολιτική και, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, προσβλέπει σε μια επανεκλογή Τραμπ που κατά τις εκτιμήσεις της Αγκυρας θα έφερνε τους διεθνείς γεωπολιτικούς συσχετισμούς υπέρ της Τουρκίας.

Το Σαββατοκύριακο μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος διακήρυξε ότι η χώρα του διεξάγει οικονομικό πόλεμο ενάντια στο “τρίγωνο του διαβόλου – τα επιτόκια, την συναλλαγματική ισοτιμία και τον πληθωρισμό”. Και έβαλε στο στόχαστρο  όσους επιτίθενται στην τουρκική οικονομία δηλώνοντας πως “σε κάποιους τομείς μας έχουν επιβραδύνει, ενώ πριν κινούμασταν ταχύτατα για να πετύχουμε τους στόχους”.

Πηγή: economico.gr