ημερομηνία lockdown

Σε εντατική ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών για εντελώς διαφορετικά Χριστούγεννα από όσα βιώναμε μέχρι σήμερα, προχωρούν κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι ακόμα κι αν επικρατήσει το καλύτερο δυνατό σενάριο – πράγμα δύσκολο – θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μία σειρά από περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις συναθροίσεις.

Την εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πότε θα λήξει το lockdown αλλά και το πως θα μπει η χώρα στην εορταστική περίοδο.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι δύο : 

  • Να αρχίσει – μετά την κορύφωση – μία σημαντική μείωση των κρουσμάτων, το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να σφυρίξει τη λήξη της καραντίνας στα τέλη του μήνα.
  • Να αναβάλει τη λήξη του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες και ταυτοχρόνως να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα υφιστάμενα μέτρα.

Η ημερομηνία “κλειδί” είναι η 20η Νοεμβρίου. Τότε, όπως δείχνουν, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των λοιμωξιολόγων είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά στη συνέχεια θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ή ευελπιστούν ότι η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, το λεγόμενο Rt, εμφάνιζε την Παρασκευή πτωτική πορεία στο Λεκανοπέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκινείτο στο 1,13.

Ανησυχία για Πελοπόννησο και Κρήτη 

Παράλληλα, όμως, προβληματισμός υπάρχει για τις εξελίξεις σε σχέση με τη νόσο στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, όπου μπορεί να καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων λόγω της συγκομιδής της ελιάς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως όσο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τετραψήφια νούμερα, τα εισιτήρια στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τα εξιτήρια και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μεγάλες πληρότητες, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Αντιθέτως, θα έλθουν στο προσκήνιο και νέα μέτρα, όπως η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για τα δημοτικά –ανακοινώθηκε τελικά χθες το μεσημέρι– ο τερματισμός και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και η μείωση των επιλογών εξόδου από την κατοικία, μέσω SMS.

Επίσης, θα παραταθεί το lockdown, που πάντως, εξαρχής ήταν σαφές πως επρόκειτο να αρθεί σταδιακά: Αρχικά δηλαδή, από την 1η Δεκεμβρίου στην εκπαίδευση, στη συνέχεια στο λιανεμπόριο και σε τελικό στάδιο στην εστίαση.

Στην περίπτωση, πάντως, κατά την οποία διαπιστωθεί ουσιαστική κάμψη των κρουσμάτων και η προοπτική να αρχίσουν να καταγράφονται χαμηλά τριψήφια νούμερα, η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό της για τερματισμό των περιοριστικών μέτρων, με ορίζοντα τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, βεβαίως, να επαναλειτουργήσει η αγορά και ο κόσμος να επιστρέψει την εορταστική περίοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα, χωρίς, όμως, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, να υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεπάγεται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία, δεν θα επιτρέπoνται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, ενώ στα εστιατόρια θα τηρούνται αυστηρότατες αποστάσεις και θα επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Πιθανότατα, δε, όπως άλλωστε περίπου προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η απομόνωση της καραντίνας, δεν θα “σπάσει” ούτε από τις παιδικές φωνές και τα παραδοσιακά κάλαντα, τα οποία πιθανότατα, δεν θα επιτραπούν,

Πηγή: economico.gr