Με έναν… χρησμό σχετικά με τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ισπανός πολιτικός σημείωσε ότι «συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις περιοχές τους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ο ρωσικός στρατός προχωράει σε σφαγές, καθώς έπειτα από ένα μήνα μαχών, δεν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί που θέλει. Και όσο δεν καταφέρουν οι Ρώσοι να καταλάβουν πόλεις, βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τα πάντα».

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Μόσχα»

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πολεμούν κι εμείς τους ενισχύουε με όπλα, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε και να πιέζουμε την Μόσχα. Ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί χημική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων» είπε ο Μπορέλ, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο να συζητηθούν νέες κυρώσεις κατά προσώπων, αν και όπως έχει γίνει προφανές, η ΕΕ δεν πρόκειται να αγγίξει τον τομέα της ενέργειας της Ρωσίας.

Σε ερώτηση για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από τη ρωσική επιθετικότητα η Γεωργία και η Μολδαβία, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η αστάθεια στην περιοχή είναι μεγάλη, αλλά για την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ουκρανικό στρατό. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα δείξουν ποιος θα νικήσει. Οι Ουκρανοί πολεμούν να σταματήσουν τον πόλεμο».

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο «να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία». Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε περισσότερα από 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 328 βουλευτών της Δούμας, του επικεφαλής της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, και του Γκενάντι Τίμτσενκο, που θεωρείται στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις νέες οντότητες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται 48 κρατικές εταιρείες του αμυντικού τομέα. Οι «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 15% το 2022, κατάρρευση που «θα εξαλείψει τα τελευταία 15 χρόνια» οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr