Ενώ με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,42 ολοκλήρωσε το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς – εμφανίζοντας ισχυρή βελτίωση από τα €0,13 του 2021, αφού υπερέβη και στο στόχο για €0,37 – ψηλά διατηρεί τον πήχυ των προσδοκιών και για το 2023 η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, χάρη στον υψηλό εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από εκείνη που αναμενόταν αρχικά.

«Xρονιά ορόσημο για τον Όμιλο» χαρακτήρισε το 2022 ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, καθώς οι επιδόσεις υπερέβησαν τους στόχους που είχαν τεθεί, προεξοφλώντας παράλληλα μια επίσης θετική πορεία για το 2023 με βάση και τους νέους στόχους που τέθηκαν από την διοίκηση κατά την πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεων για την νέα χρονιά.

Όπως εξήγησε σήμερα, Πέμπτη, στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, το μείγμα των καταθέσεων -απλές έναντι προθεσμιακών- δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά προς το παρόν, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών δημιουργίας εσόδων από τόκους (NII).

Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα της τράπεζας, η μετακύλιση των αυξήσεων στα επιτόκια στα δάνεια  και -κυρίως- τις καταθέσεις πραγματοποιείται με συντηρητικούς ρυθμούς, με  κέρδους να διατηρείται πάνω από το 2%.

Το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνεται σήμερα στο 0,92% από 0,78% τον Ιανουάριο. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, το 50% των καταθέσεων ανήκει σε μικροκαταθέτες οι οποίοι δε στρέφονται εύκολα σε προθεσμιακές καταθέσεις, με αποτέλεσμα το μέσο κόστος της τράπεζας για το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται σήμερα στις 20 μονάδες βάσης, από 19 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά στη δημιουργία νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διοίκηση της Πειραιώς εμφανίστηκε καθησυχαστική αν και παραδέχθηκε ότι η πιο “επίφοβη” κατηγορία για καθυστερήσεις είναι τα στεγαστικά δάνεια τα οποία βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει ανησυχητικά δείγματα.

Σε επίπεδο ρευστότητας, ο κ. Μεγάλου ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν “βιάζεται” να προχωρήσει σε εκδόσεις το αμέσως επόμενο διάστημα -ιδίως εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα επιφέρει ουσιαστική βελτίωση των όρων δανεισμού στην αγορά, όχι μόνο για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τις τράπεζες.

Άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια έκδοση preferred bond το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο 2 δισ. ευρώ για το MREL. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν προθεσμία να χτίσουν τα συγκεκριμένα εποπτικά κεφάλαια έως το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα θα αναμένει τις βέλτιστες συνθήκες στην αγορά.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τόσο η αυξημένη κερδοφορία όσο και η αύξηση των κεφαλαίων CET1 εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Πειραιώς για αύξηση του μεριδίου της στη MIG, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι η στρατηγική της τράπεζας ήταν “αμυντική” και προσβλέπει στην αποκόμιση υπεραξίας λόγω της συγχώνευσης με την ΑΝΕΚ που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους της.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο CEO άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υλοποίηση νέας πρωτοβουλίας εντός του 2023. Τέλος, ο ίδιος εξήγγειλε εντατικό πρόγραμμα Roadshows της τράπεζας στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη τις επόμενες εβδομάδες.

Με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,42 ολοκλήρωσε το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας ισχυρή βελτίωση από τα €0,13 του 2021, ενώ υπερέβη και στο στόχο για €0,37.

Στις βασικές εξελίξεις η Πειραιώς στο 4ο τρίμηνο και στο 2022 παρουσίασε:

– Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 10% σε εξομαλυμένη βάση το 2022, υπερβαίνοντας τον στόχο του 9%

– Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μ.β. σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%

– Ο δείκτης NPE προσγειώθηκε στο 6,8%, από 13% έναν χρόνο πριν. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 54%. Η εξυγίανση του ισολογισμού και η σταθερή ποιότητα ενεργητικού είναι οι βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση του οργανικού κόστους κινδύνου στις 78 μ.β. το 4ο τρίμηνο 2022

– €2,7 δισ. αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, με καθαρή πιστωτική επέκταση €550 εκατ. το 4ο τρίμηνο 2022

– Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 4ο τρίμηνο 2022 στα €431 εκατ., λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων

– Το επιτόκιο του συνολικού χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων το 4ο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκε στο 4,7%, σε συνέχεια και ανατιμολόγησης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, ενώ τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των δανείων μικρών επιχειρήσεων παραμένουν σχεδόν σταθερά παρά την αύξηση των επιτοκίων αγοράς

– Το συνολικό κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκε το 4ο τρίμηνο 2022, όπως ήταν αναμενόμενο, στο 0,54%, ενώ αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο 2023 στο 0,78%, καθώς η Τράπεζα εισήγαγε νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων. Οι τρέχουσες ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται πάνω από το 1,2%.

– Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 4ο τρίμηνο 2022, – 5% σε ετήσια βάση στα €211 εκατ. Η νέα δομή ελέγχου κόστους της Τράπεζας έφερε απτά αποτελέσματα, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, με τα γενικά και διοικητικά έξοδα στο -19% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο. Ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα του Ομίλου βελτιώνεται σταθερά, φθάνοντας στο 45% το 2022, από 48% το προηγούμενο έτος.

– Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας επιβεβαιώνεται, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO €9 δισ. στα τέλη του 2022.

– Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2022 αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το 2021, με ισχυρή επίδοση σε όλες τις κατηγορίες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 4ο τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα €126 εκατ., σταθερά τριμηνιαίως.

 Χρήστος Μεγάλου : “Έτος ορόσημο το 2022”

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δήλωσε:

“Το 2022 ήταν ένα ακόμη έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνεχίζει να αναδεικνύει την εμπορική της αξία, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας τους στόχους σε όλους τους τομείς.

To 2022, η Πειραιώς παρήγαγε €0,42 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή. Ο Όμιλος επέτυχε αύξηση επιχειρηματικών δανείων, κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους και επιταχυνόμενη ενίσχυση κεφαλαίων.

Η ενισχυμένη οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη CET1 fully loaded στο 11,5%, αυξημένο κατά περίπου 110 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 300 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά €2,7 δισ. το 2022, με καθαρή πιστωτική επέκταση €550 εκατ. στο 4ο τρίμηνο. Το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει την αποκλιμάκωσή του, καταλήγοντας σε δείκτη NPE χαμηλότερο του 7% στο τέλος του 2022, από 13% ένα χρόνο πριν.

Οι πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό του κόστους συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό το 2022, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, και απέδωσαν εντυπωσιακή μείωση των γενικών και διοικητικών εξόδων κατά 11% σε ετήσια βάση και μείωση 5% των συνολικών λειτουργικών εξόδων.

Παράλληλα, είμαστε περήφανοι για την πρόσφατη αξιολόγηση ESG σε επίπεδο‘A’ από τον MSCI, ενώ συμμετέχουμε στον δείκτη “Gender Equality Index (GEI)” του Bloomberg για 2η συνεχή χρονιά. Η Πειραιώς είναι επίσης η μόνη ελληνική εταιρεία στη λίστα των Financial Times με τους ηγέτες για το κλίμα κατά το έτος 2022 πανευρωπαϊκά, και είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα της οποίας ο διεθνής οργανισμός Science Based Targets Initiative (SBTi) διασφάλισε τους στόχους που τέθηκαν μέχρι το 2030 αναφορικά με μείωση εκπομπών CO2 από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητές της.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2023, η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποίησε τους νέους χρηματοοικονομικούς της στόχους για το τρέχον έτος. Τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν την επίτευξη βιώσιμης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%, την περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3%, και την καθαρή πιστωτική επέκταση επιπέδου €1,7 δισ..

Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεων μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων μας.”

Πηγή: economico.gr