άρση lockdown

Χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown θα δώσει αύριο η επιτροπή Τσιόδρα εισηγούμενη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «σπαστό» άνοιγμα της αγοράς αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αξιολογώντας τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και την κόπωση της κοινωνίας, επεξεργάζεται σχέδιο προσεκτικής επανεκκίνησης τουλάχιστον των δραστηριοτήτων που κρίνεται ότι δεν έχουν συμβολή στην μετάδοση του κορονοϊού.

Προς άνοιγμα κομμωτηρίων στις 22 Μαρτίου

  • Στο πλαίσιο αυτό, οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ως πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα 22 Μαρτίου για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων.
  • Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν στις 29 Μαρτίου τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Στις 29 Μαρτίου ξεκινά το λιανεμπόριο

Για το λιανεμπόριο εξετάζονται δύο σενάρια:

  • Το ένα προβλέπει την λειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο click in shop, την παράδοση εντός με προκαθορισμένο ραντεβού.
  • Το δεύτερο προβλέπει λειτουργία των μικρότερων καταστημάτων με φυσική παρουσία χωρίς ραντεβού, και των μεγαλύτερων με click in shop.

Για να λειτουργήσει ομαλά, και με τους λιγότερους δυνατούς κινδύνους το σύστημα, θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος κωδικός 13032 που θα είναι αποκλειστικά για επίσκεψη σε καταστήματα λιανεμπορίου –εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων- και θα δίνεται χρονικό περιθώριο 3 ωρών για να κάνει ο καταναλωτής τις αγορές του.

Για την την είσοδο των πελατών στα μαγαζιά θα υπάρξει και το θέμα του περιορισμού 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Ο,τι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει

Ο όλος σχεδιασμός τελεί πάντοτε υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει νέο «ακορντεόν» και οποιαδήποτε δραστηριότητα επαναλειτουργεί να μην χρειαστεί να ξανακλείσει.

Με αυτό το σκεπτικό δεν θα υπάρξει σπουδή για άμεση επαναλειτουργία των σχολείων και της εστίασης, για τα οποία ο σχεδιασμός εξακολουθεί να προβλέπει ότι θα ανοίξουν εντός του Απριλίου.

Πηγή: economico.gr