Χρυσοχοΐδης από το Φόρουμ των Δελφών: Η αστυνομία χρειάζεται μια «μεγάλη, συντριπτική αλλαγή»

Για την ανάγκη νέου τρόπου διαχείρισης εγκληματικών φαινομένων, σε πολιτικό, κοινωνικό και ποινικό επίπεδο έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αναφέρθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις παθογένειες της ελληνικής αστυνομίας και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στη σύγχρονη επαφή.

Ανάγκη νέας διαχείρισης

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή με ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο, συνέβησαν γεγονότα που καθόρισαν σημαντικά την ψυχολογία του κόσμου (όπως η πανδημία της Covid-19) και που δεν έχουν αναλυθεί ακόμη. Υπάρχει όμως η ανάδυση φαινομένων που χρειάζονται έναν νέο τρόπο διαχείρισης: πολιτικής, κοινωνικής, ποινικής», ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία διαχειρίζεται προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αλλά που πλέον έχουν πάρει άλλες διαστάσεις (ενδοοικογενειακή βία, βία ανηλίκων κλπ). «Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα κοινωνικά ζητήματα που φτάνουν στην πόρτα του Υπουργείου ως εγκληματικές ενέργειες», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Αναγέννηση»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ανάγκη μεγάλων αλλαγών. «Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση. Υπάρχει πολλές φορές μία γραφειοκρατική αξιολόγηση των περιστατικών. Το μεγάλο στοίχημα και για εμένα προσωπικά που έχω περάσει από αυτό το Υπουργείο για πέμπτη φορά, είναι να βάλουμε την Αστυνομία σε μία νέα τροχιά», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε και την αδιανόητη γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, αλλά και τη συμπεριφορά των αστυνομικών πριν το αιματηρό περιστατικό, λέγοντας ότι «ήταν μία τραγική εξέλιξη μίας επιχειρησιακής ενέργειας με πάρα πολλά προβλήματα και κενά που δεν θέλω να αναλύσω τώρα. Όλα θα εξεταστούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Ζητούμενο η ασφάλεια

Επανεξέταση προανήγγειλε για τη ζήτημα της χρήσης όπλων. «Χρειάζεται να ξαναδούμε τα ζητήματα που άπτονται στη διαχείριση προσωπικού, της αξιολόγησης του προσωπικού και των συχνών εξετάσεων ικανότητας του προσωπικού», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση 2.000 καμερών που θα τοποθετηθούν σε οχήματα και γιλέκα αστυνομικών που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή».

Το ζήτημα της εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες αποτελεί ένα «στοίχημα» για την κυβέρνηση, η οποία εξελέγη έχοντας στην προμετωπίδα των εξαγγελιών της το σύνθημα «νόμος και τάξη», αλλά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται πολύ ψηλά το θέμα της ασφάλειας στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, πλήττοντας το κυβερνητικό αφήγημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr