«Χτύπημα» Μπάιντεν στον Ερντογάν

Με ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την Τουρκία ως “ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”. Από την πλευράτης η Άγκυρα “καταδικάζει” την Αμερικανική ενέργεια.

Σε επίσημη αναφορά του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την συνέχιση της κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στη Συρία, ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι “οι ενέργειες της Τουρκίας -με την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας υπονομεύουν την εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αμάχων όπως επίσης και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”. Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον διαρκώς στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα

Μπορεί ΗΠΑ και Τουρκία να επιχειρούν να αναθερμάνουν τις «παγωμένες» σχέσεις τους, ωστόσο η Ουάσινγκτον διαρκώς στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα, ότι οι φιλοδοξίες της, όταν έρχονται σε σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα, θα δέχονται «χτυπήματα».

Το ίδιο συνέβη και για την περίπτωση της Συρίας, όπου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει διακηρύξει ότι προτίθεται να προχωρήσει και σε νέα στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της χώρας, με στόχο να «αδειάσει» την περιοχή από Κούρδους και, ιδίως, από την κουρδική πολιτοφυλακή, γνωστή ως YPG, ισχυριζόμενος ότι συνεργάζεται με το ΡΚΚ, το οποίο για την Άγκυρα είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

Έντονες αντιρρήσεις στην Ουάσιγκτον

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σε ανώτατο επίπεδο για τα σχέδια του Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία απειλεί συνολικά την «ισορροπία» στην περιοχή και καλώντας την Τουρκία να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσει σε αυτό που η Ουάσινγκτον βλέπει ως εισβολή σε μια άλλη χώρα και πλήρη αποσταθεροποίησή της σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, οπότε και η Ουάσινγκτον έριξε στη μάχη τα «μεγάλα όπλα»: με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνει το Κογκρέσο ότι προχωρά στην ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος 13894 του 2019 για ένα έτος, το οποίο αφορά στον τρόπο που η Αμερική αντιμετωπίζει την κατάσταση στη Συρία.

Δείχνει ανοιχτά την Τουρκία

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη σχετική επιστολή προς το Κογκρέσο ο Μπάιντεν σημειώνει χαρακτηριστικά και με εξαιρετικά δηκτικό τρόπο για την Άγκυρα και τα σχέδιά της ότι «η κατάσταση σχετικά με τη Συρία και ιδίως η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υποσκάπτει την εκστρατεία κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η στάση της Τουρκίας, αλλά και συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία «θέτει σε κίνδυνο αμάχους, απειλεί έτι την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», οπότε κρίνεται αναγκαία η παράταση του Προεδρικού Διατάγματος.

Οργή στις ΗΠΑ

Η ιδιαίτερα αποκαλυπτική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μπάιντεν αφήνει λίγα περιθώρια ερμηνειών σχετικά με τη οργισμένη θέση της Ουάσινγκτον έναντι των σχεδίων του Ερντογάν -σχέδια τα οποία φαίνεται ότι εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει και η Ρωσία, η οποία διατηρεί δυνάμεις στη χώρα, που μάχονται στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και ανησυχεί την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει αιματηρή επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, εκδιώκοντας σε μια ζώνη περίπου 30 χλμ γύρω στις 300.000 κατοίκους, στην πλειοψηφία Κούρδους και έχοντας εκφράσει την πρόθεση να μεταφέρει εκεί κάποιους από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στη χώρα.

Η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Η Τουρκική αντίδραση

Από την πλευρά της η Τουρκία καταδίκασε το αμερικανικό προεδρικό διάταγμα και εγκαλεί τις ΗΠΑ, απαιτώντας να “τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK”.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: 

“Καταδικάζουμε το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται από τις ΗΠΑ με τον τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη στο πλαίσιο της Συρίας από τον Οκτώβριο του 2019, που επαναλήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022, που περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας.

Οι ισχυρισμοί  στο διάταγμα είναι αβάσιμοι σχετικά με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, που πραγματοποίησε η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία.

Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και DEASΗ από τη ζώνη της επιχείρησης. Συνέβαλε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις  σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr