Η είδηση ότι η Hewlett Packard Enterprise, μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, εταιρείες που ουσιαστικά ίδρυσαν την Silicon Valley στην Καλιφόρνια, αποχωρεί για το Χιούστον του Τέξας, έπεσε σαν βόμβα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εδρεύουν εκεί.

«Ελκυστική αγορά» το Χιούστον

Σε ανακοίνωσή του, ο κολοσσός των υπολογιστών και των περιφερειακών σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος κόμβος των Η.Π.Α., το Χιούστον, είναι μια ελκυστική αγορά όπου διατηρεί και προσελκύει πολλά διαφορετικά ταλέντα. Στην συγκεκριμένη περιοχή, η εταιρεία μας κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο υπερσύγχρονο campus».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το campus του Σαν Χοσέ, ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν και πόσοι εργαζόμενοι αναμένεται να επηρεαστούν από αυτήν την κίνηση, αν και η εταιρεία υποστήριξε πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, η Hewlett Packard ήταν μια από τις πρωτότυπες επιτυχίες της Silicon Valley, που ιδρύθηκε από τους συνεργάτες Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πάκαρντ σε ένα γκαράζ στο Palo Alto το 1939. Το 2015, η εταιρεία αυτή χωρίστηκε σε HPE και κατασκευαστή υλικού HP Inc.

Κι άλλες μετακινήσεις

Η ΗΡ είναι η τρίτη εταιρεία που αποχωρεί από τη Silicon Valley, καθώς η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων Palantir Technologies μετακόμισε την έδρα της από το Ντένβερ του Κολοράντο στο το Palo Alto της Καλιφόρνια, νωρίτερα φέτος. Ο συνιδρυτής της εταιρείας Τζο Λονσντέιλ ακολούθησε και αυτός το συγκεκριμένο παράδειγμα, και ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η έδρα της 8VC, της εταιρείας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, θα μεταφερθεί από το Σαν Φρανσίσκο στο Ώστιν του Τέξας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Dropbox, Ντριου Χιούστον, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε επίσης να μετακομίσει στο Ώστιν. Η εταιρεία Dropbox ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα εφαρμόσει το καθεστώς τηλεργασίας. Παράλληλα, για υπαλλήλους που πρέπει να συναντηθούν ή να συνεργαστούν αυτοπροσώπως, η εταιρεία δημιουργεί τα Dropbox Studios στο Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, το Ώστιν και το Δουβλίνο.

Όλες αυτές είναι διαδικασίες που έχουν επιταχυνθεί -αν όχι εκκινηθεί- από την πανδημία του κοροναϊού η οποία άλλαξε δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών και ιδίως των εταιρειών τεχνολογίας. Η εκτεταμένη τηλεργασία, τα πολλά μέσα για τηλεδιασκέψεις, αλλά και η υψηλή φορολογία και κόστος ζωής σε hubs όπως η Silicon Valley, επιτρέπουν πλέον τις μετακινήσεις σε άλλα σημεία που προσφέρουν ενδεχομένως περισσότερα κίνητρα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Silicon Valley, ίσως να βλέπουμε και μια προέκταση των αλλαγών στον τομέα της εργασίας που θα συντελεστούν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: economico.gr