Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί, σε πρώτη φάση, στις 120 μονάδες βάσης εάν την Κυριακή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών οδηγήσουν σε αυτοδυναμία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει η Citigroup, προτρέποντας τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τη σημερινή δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ ως μία ευκαιρία να κτίσουν long θέσεις στην Ελλάδα, ειδικά έναντι της Πορτογαλίας.

Οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται την Κυριακή, καθώς η χώρα οδηγείται σε δεύτερες κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία (161-166 από τις 300 έδρες).

«Περαιτέρω, υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πολλοί νέοι -που υποστηρίζουν την Αριστερά- εργάζονται σε εποχικές εργασίες εκτός σπιτιού και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ψηφίσουν. Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σύσφιξης του spread 10ετούς GGB-Bund κατά περίπου 10 μονάδες βάσης (τρέχουσες 131 μονάδες βάσης), καθώς μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα (IG) φαίνεται πιο κοντά. Ως υπενθύμιση, η πρώτη σημαντική ένταξη στον δείκτη IG απαιτεί δύο αναβαθμίσεις σε επίπεδο IG», επισημαίνει η Citi.

Η Citi υπενθυμίζει ότι η πρώτη σημαντική συμπερίληψη της Ελλάδας στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτεί δύο αναβαθμίσεις στην περιοχή του investment grade. Ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων που βαθμολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα είναι προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στο έτος (της DBRS τον Σεπτέμβριο, της S&P τον Οκτώβριο και της Fitch τον Δεκέμβριο), η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει την αναβάθμιση πολύ πριν αυτή υλοποιηθεί.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αγορά αντιμετωπίζει ήδη την Ελλάδα σαν να έχει ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αν και, όπως σημείωσε και η Citi, για να ενταχθεί η Ελλάδα στους διεθνείς δείκτες ομολόγων θέλει πάνω από μία βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο θεωρείται πως, όπως συνέβη και με την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2017, θα υπάρξουν σημαντικές εισροές με την πρώτη αναβάθμιση. Αυτή, κατά τους επενδυτικούς οίκους, αναμένεται τον Σεπτέμβριο από την DBRS ή το αργότερο τον Οκτώβριο από την S&P. H J.P. Morgan εκτίμησε πως, ακόμα και εντός του 2023, η Ελλάδα θα καταφέρει να λάβει το investment grade από τρεις οίκους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr