Σε μια αποκάλυψη προχωρά το CNN για τα όπλα που έχουν φτάσει στα χέρια της Ρωσίας… μέσω Ιράν.

Σύμφωνα με το διεθνές μέσο, η Ρωσία φαίνεται ότι συλλέγει τα αμερικανικά όπλα από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και τα στέλνει στο Ιράν.

Αυτό συμβαίνει ώστε μηχανικοί στην Τεχεράνη να εξετάσουν τα αμερικανικά όπλα και να διαπιστώσουν πως παρασκευάστηκαν και αν μπορούν να τα αντιγράψουν.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δει πολλές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους μικρότερα σε μέγεθος, επωμιζόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης, είπαν οι πηγές στο CNN.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία μετέφερε στη συνέχεια τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον διαλύσει και να τον αναλύσει, πιθανότατα ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή των όπλων, ανέφεραν οι πηγές. Η Ρωσία πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπλήρωσαν οι πηγές.

Δύσκολη η «ιχνηλάτηση» των όπλων από τις ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η παροχή αυτή όπλων είναι εκτεταμένη, ούτε ότι γίνεται συστηματικά και ο ουκρανικός στρατός από την αρχή της ρωσικής εισβολής τακτικά αναφέρει στο Πεντάγωνο τυχόν απώλειες αμερικανικού εξοπλισμού που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί.

Δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει κάνει επιτυχώς αντίστροφη μηχανική σε όπλα που άρπαξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με βάση τον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε βρεθεί στην κατοχή της στο παρελθόν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του τον Οκτώβριο ότι «η κατάληψη ουκρανικών όπλων από φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου υλικού που χορηγήθηκε, ήταν ο κύριος φορέας εκτροπής μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr