Αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του ο Τραμπ

Η παραδοχή της ήττας στις Αμερικάνικες εκλογές αποτελεί ένα έθιμο που αναδεικνύει τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας και αποτελεί την ειρηνική και δημοκρατική κατάληξη, μετά από μια συνήθως διχαστική προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, σημειώνουν οι σχολιαστές του CNN.

Συνήθως υπάρχουν δύο κινήσεις για του ηττημένου: ένα ευγενικό συγχαρητήριο τηλεφώνημα προς τον νικητή και μια αποχαιρετιστήρια ομιλία προς τους υποστηρικτές του.

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε και συνεχάρη τον Τραμπ το 2016 όταν ήταν ξεκάθαρο ότι είχε χάσει και μετά απευθύνθηκε στους υποστηρικτές της.

Ο Τζον Μακέιν ανέδειξε την αξιοπρεπή αναγνώριση της ήττας του σε πρότυπο δημοκρατικής πρακτικής, όταν απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του είπε; «Πριν από λίγο, είχα την τιμή να καλέσω τον γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα να τον συγχαρώ που εξελέγη ο επόμενος πρόεδρος της χώρας που και οι δύο αγαπάμε».

Ο Αλ Γκορ κάλεσε και συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους, στις εκλογές του 2.000, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφιλεγόμενο και αργότερα έδωσε μια συμφιλιωτική ομιλία στο έθνος, ακόμη και όταν οι υποστηρικτές του διαφωνούσαν για τις εξελίξεις.

Ο Τζορτζ Μπους εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, άφησε στο προεδρικό γραφείο μία επιστολή προς τον επόμενο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, γράφοντας: «Θα είσαι ο Πρόεδρος μας όταν διαβάζεις αυτό το σημείωμα. Σου εύχομαι όλα τα καλά. Εύχομαι στην οικογένειά σου όλα τα καλά. Η επιτυχία σου τώρα είναι η επιτυχία της χώρας μας».

Κινδυνεύει να τον πάρουν σηκωτό από τον Λευκό Οίκο

Σήμερα ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να δεχτεί την ήττα του. Καταγγέλλει τις διαδικασίες ως νόθες, Αμφισβητεί τα αποτελέσματα ακόμα και σε πολιτείες που τις εκλογές διενήργησαν Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι. Γκρινιάζει ακατάπαυστα στο twitter.  Λέει απροκάλυπτα ψέματα στον Αμερικανικό λαό, γελοιοποιούμενος από τα γεγονότα και λοιδορούμενος από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Όταν ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες αμφισβήτησης του αποτελέσματος ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντιληφθεί και να παραδεχτεί δημόσια ότι έληξε η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Άλλωστε θα το καταλάβει καλύτερα όταν ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς θα υπογράψει και θα επικυρώσει – ως, κατά νόμο, αρμόδιος – το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει στις 20 Ιανουαρίου το μεσημέρι να εγκαταλείψει ευγενικά τον Λευκό Οίκο. Αν δεν το κάνει, θα τον βοηθήσουν, λιγότερο ευγενικά, οι Αμερικάνικες υπηρεσίες…

(To κείμενο αυτό γράφτηκε με βάση σχόλια του CNN)

Πηγή: economico.gr