Έτοιμη να αποδεχθεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, Sputnik-V, εμφανίζεται η Γερμανία, όχι μόνο για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, αλλά και στο πλαίσιο μιας νέας διπλωματίας με τη Μόσχα.

«Πολιτική ύφεσης με διαφορετική αφετηρία. Η αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά της πανδημίας Sputnik-V θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία», γράφει η Handelsblatt, τιτλοφορώντας το άρθρο της «Ναι, στο εμβόλιο Sputnik-V». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Το εμβόλιο φέρει το όνομα του πρώτου σοβιετικού δορυφόρου Sputnik, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1957 και συμπληρώνεται από το αρχικό V της λέξης Victory. Το νέο εμβόλιο γεμίζει τους Ρώσους με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση.

Χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των διεθνώς προβλεπόμενων δοκιμών το Sputnik-V έλαβε άδεια κυκλοφορίας στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2020. Μια εντυπωσιακή κίνηση του Κρεμλίνου όπως τη περίοδο του ψυχρού πολέμου. Ακολούθησε αυστηρή κριτική της Δύσης για την άρνηση των ρώσων επιστημόνων να δημοσιεύσουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των κλινικών τους δοκιμών. Από τότε όμως που το επιστημονικό περιοδικό The Lancet κατέδειξε ότι η αποδοτικότητα του εμβολίου φθάνει το 91,6% η στάση έναντι του εμβολίου άλλαξε άρδην», αναφέρει η επιθεώρηση.

Να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα

Εκτός από την Ουγγαρία, στη Γερμανία πρωθυπουργοί κρατιδίων και εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θέλουν να προμηθευτούν το ρωσικό εμβόλιο. Σε περίπτωση μάλιστα που η ΕΕ απορρίψει το αίτημα, προτείνουν στο Βερολίνο να προμηθευτεί ανεξάρτητα εμβόλια.

Η Handelsblatt τονίζει ότι «το αίτημα είναι ορθό. Η προμήθεια πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Διότι, όπως και στη περίπτωση των άλλων δυτικών εμβολίων, τα συμβόλαια αγοράς με τις φαρμακοβιομηχανίες υπογράφηκαν πριν ο αρμόδιος φαρμακευτικός φορέας ΕΜΑ δώσει πράσινο φως. Στη παρούσα φάση πάντως, Ουγγαρία και Σλοβακία εμβολιάζουν το Sputnik-V βάσει εθνικής άδειας κυκλοφορίας.

Οι λόγοι υπέρ της προμήθειας του Sputnik-V είναι τρεις: Πρώτον, η αγορά του εμβολίου θα βελτίωνε αισθητά το κλίμα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Κανείς, ούτε η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή Η Αριστερά, ούτε η Μαρίν Λεπέν ή ο Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η ΕΕ τηρεί εχθρική στάση έναντι τη Μόσχας. Δεύτερον, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πολλοί από εκείνους που σήμερα πιστεύουν περισσότερο τον ρώσο προέδρο Πούτιν από ευρωπαίους πολιτικούς. Επιπλέον θα διασφαλίζονταν η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Και τρίτον: στη μάχη κατά της πανδημίας καλό θα ήταν να γίνεται χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων».

Πληροφορίες: DW.com

Πηγή: economico.gr