Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται, εκτός από τις εταιρείες και τις ΜΚΟ της  Εύας Καϊλή, ένα μεγάλο οικόπεδο αξίας 300.000 ευρώ στην Πάρο, που φέρεται να αγόρασε η ίδια με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι πριν από 9 μήνες.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Corriere della Sera σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar-gate και τις αγορές ακινήτων της Εύας Καϊλή και του Τζιόρτζι.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι δυο τους σχεδίαζαν να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου και αναλύει την ομοιότητα με την αγορά διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια της Ιταλίας.

Η Corriere della Sera γράφει: «Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.

Μια κλασική επιχείρηση “ανακύκλωσης”, που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου».

Σημειώνει πως ένα από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε μετρητά «που θα μπορούσαν να προέρχονται από το Κατάρ και το Μαρόκο αλλά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ορκίζεται ότι είναι δικά του».

Ποιοι άλλοι ερευνώνται 

Οι αρχές της Ιταλία εξετάζουν πως ο Ταλαμάνκα, ο τέταρτος που συνελήφθη για την υπόθεση, αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο έναντι 215.000 ευρώ ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων στην πόλη Τσερβίνια της Ιταλίας.

«Το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι τα χρήματα προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, διεξάγεται μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά από την εισαγγελία του Μιλάνου, από την οποία η Eurojust ζήτησε να εξετάσει τη ροή χρημάτων από το Βέλγιο σε επτά διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στην οικογένεια Παντζέρι και στον Τζιόρτζι.

To σπίτι στην Πάρο

Στην Ελλάδα παρόμοια έρευνα διεξάγει η οικονομική εισαγγελία εξετάζοντας την αγορά των 300.000 ευρώ στην Πάρο, πριν από εννέα μήνες.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο στην Πάρο, στα όρια του οικισμού Ιστέρνι, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από τη θάλασσα, με θέα προς τη Νάξο.

Όπως είχε δηλώσει στην ΕΡΤ, ο αρχιτέκτονας μηχανικός που ανέλαβε την αναθεώρηση της άδειας, Βαζαίος Πετρόπουλος, «θα γίνουν ισόγεια σπίτια με υπόγειο και πισίνα. Είχαμε κάνει τα σχέδια, έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία αλλά η άδεια δεν έχει εκδοθεί. Όχι, δε μεσολαβούσε εταιρία. Στο όνομά της ήταν, και στο όνομα του συντρόφου της».

Σημειώνεται πως 280 τετραγωνικά μέτρα από την έκταση είναι οικοδομήσιμα, ενώ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα θα γινόταν μια παραθεριστική βίλα: «Είχαμε κάνει 3-4 συναντήσεις. Ήθελαν ένα σπίτι για εκείνους για να μένουν το καλοκαίρι που θα έρχονται, όλος ο σχεδιασμός γινόταν για να κάνει ένα σπίτι για την οικογένειά της».

Πηγή: economico.gr