Λιζ Τρας

Περίπου εκατό μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας (φωτογραφία, επάνω, από Daniel Leal/Reuters) από τον θώκο της πρωθυπουργού της Βρετανίας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή στον ιστότοπο της εφημερίδας Daily Mail.

Πιέζουν οι αντάρτες

Η κίνηση αναμένεται παρά την προειδοποίηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σημειώνει η Daily Mail.

Οι αντάρτες βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922» των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι – που οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες – να πει στην πρωθυπουργό ότι ο χρόνος της τελείωσε ή ν’ αλλάξει τους κανόνες του κόμματος για να επιτρέψει τη διεξαγωγή άμεσης ψηφοφορίας εμπιστοσύνης στην ηγεσία της.

Καθώς οι Τόρις βυθίστηκαν σ’ έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο, τρεις βουλευτές τους κάλεσαν δημόσια την κα Τρας να παραιτηθεί, μόλις έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο πρώην υπουργός Κρίσπιν Μπλαντ είπε: «Το παιχνίδι έχει τελειώσει και τώρα τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαδικασία της διαδοχής».

Ο σερ Γκράχαμ λέγεται ότι αντιστέκεται σ’ ένα άμεσο πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αξίζουν την ευκαιρία να καθορίσουν την οικονομική τους στρατηγική, η οποία  θ’ αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που αναμένεται ν’ ανακοινώσουν στις 31 Οκτωβρίου.

Μαζικές παραιτήσεις

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές είναι έτοιμοι να υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας στην κυρία Τρας σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον σερ Γκράχαμ.

Ορισμένοι υφυπουργοί συζητούν επίσης ένα κύμα συντονισμένων παραιτήσεων όπως εκείνο που τελικά «έριξε» τον Μπόρις Τζόνσον. Οι αντάρτες έχουν συζητήσει ακόμη και τη διεξαγωγή δημόσιας ψηφοφορίας μομφής, εάν ο σερ Γκράχαμ αρνηθεί να ενεργήσει.

Βουλευτής που συμμετείχε στις συζητήσεις για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού είπε: «Εχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αιμορραγεί η υποστήριξή της. Πρέπει να καυτηριάσουμε την πληγή και γρήγορα».

Και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει συντριπτική επιθυμία μεταξύ των συναδέλφων να τελειώσει – ο κόσμος θέλει να τελειώσει αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr