Δάκτυλος Πούτιν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει την ευθύνη για τις ελλείψεις και την εκτόξευση των τιμών στις πολιτικές ανοιχτού ανταγωνισμού των Βρυξελλών, και η Ουάσιγκτον αντεπιτίθεται προειδοποιώντας για πολύ σκληρό χειμώνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και δείχνοντας γεωπολιτικό “παιχνίδι” της Μόσχας.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί πάνω από 1.000%

Μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί πάνω από 1.000%, ενώ τα αποθέματα της ηπείρου έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σ’ αυτό το σκηνικό, η νέα προειδοποίηση για βαθιά ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον χειμώνα, ήρθε σε δραματικούς τόνους, αλλά και με γεωπολιτικές αιχμές, από τον Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του αμερικανικού προέδρου, Αμος Χοχστάιν.

Ο Χοχστάιν έδειξε ως υπεύθυνους πίσω από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Μόσχα, δηλώνοντας στους Financial Times ότι πλέον «διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές».

Συγκεκριμένα, ο  Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως τα ευρωπαϊκά αποθέματα σε φυσικό αέριο βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι προμήθειες από την εξωτερική αγορά μειώνονται και τόνισε πως ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στο «σημείο μηδέν».

Σύμβουλος Μπάιντεν: “Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές”

«Εάν προκύψει βαρύς χειμώνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Ευρώπη μπορεί να μείνει χωρίς διαθέσιμο φυσικό αέριο. Αυτό δεν είναι γεωπολιτικό παιχνίδια. Πλέον διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», δήλωσε. Κι αμέσως μετά επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Μόσχα λέγοντας πως η Ρωσία «υπο-προμηθεύει την αγορά συγκριτικά με τα συνήθη επίπεδα» της ροής φυσικού αερίου, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόξευση των τιμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μήνυμα Χοχστάιν ήρθε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο όπου είχε επαφές με την ουκρανική ηγεσία για τον αγωγό Nord Stream 2 – γεγονός, που αναδεικνύει την γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος και την πάγια δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στις αιχμές του αμερικανού αξιωματούχου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Όπως είπε ο Χοχστάιν, η Ευρώπη δεν έκανε αρκετά για να προετοιμαστεί για την επαπειλούμενη κρίση στην αγορά φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα και, με δεδομένο ότι οι παραδόσεις αμερικανικού LNG στην περιοχή κινούνται ήδη στο μάξιμουμ της δυναμικότητας, θα χρειαστούν εναλλακτικές πηγές στην περίπτωση που το ψύχος είναι βαρύ.

«Ανησυχώ», είπε, «γιατί δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε ποτέ να βρεθούμε στην θέση να λέμε πως εαά ο χειμώνας είναι βαρύς δεν θα υπάρχουν επαρκείς προμήθειες. Επρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά αυτό το σκέφτομαι εγώ περισσότερο απ’ όσο βλέπω να το σκέφτονται στην Ευρώπη».

Η Μόσχα στέλνει φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Κίνα

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται πλέον κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται σε αλλεπάλληλα ρεκόρ εν μέσω μειωμένης διάθεσης από την Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της περιοχής.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει «ανεξήγητα χαμηλές» τις ποσότητες αερίου που παραδίδει η ρωσική Gazprom στην Ευρώπη, η Μόσχα ωστόσο υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει πολύ υψηλές εγχώριες ανάγκες μετά τον βαρύ περσινό χειμώνα καθώς και αυξημένη ζήτηση από την Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών στην Κομισιόν και στις πολιτικές αυτορρύθμισης της αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Τόσο ευρωπαίοι, όσο και αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο αφήνουν αιχμές για γεωπολιτικό παιχνίδι της Μόσχας, επισημαίνοντας πως μόνον το τελευταίο οκτάμηνο οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα και την Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 19%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr