Η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση και οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να «αλλάξουν τους στόχους τους» για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον βετεράνο στρατηγικό αναλυτή David Roche.

Με τον υψηλό πληθωρισμό να αποδεικνύεται ανθεκτικός σε πολλές μεγάλες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική νομισματική πολιτική τους τελευταίους 18 μήνες. Νέες αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται αργότερα φέτος εν μέσω “σφιχτών” αγορών εργασίας και ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων πιστεύουν ότι οι πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν πολλές μεγάλες οικονομίες σε ύφεση, με ορισμένους μάλιστα να θεωρούν ότι μια ύφεση ίσως και να είναι απαραίτητη προκριμένου να επιτευχθούν τα επίπεδα περιορισμού της ζήτησης και ανεργίας που θα προκαλούσαν αποπληθωρισμό.

Η αγορά τιμολογεί μια περαιτέρω αύξηση 25 μονάδων βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο Roche θεωρεί ότι η Fed θα διστάσει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μέχρι «το επόμενο έτος.»

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στις ΗΠΑ από 4% τον Μάιο σε 3% τον Ιούνιο , κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ ο βασικός πληθωρισμός — που δεν περιλαμβάνει το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας — επιβραδύνθηκε και αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% μηνιαίως. Ο ετήσιος βασικός ΔΤΚ παρέμεινε συγκριτικά υψηλός στο 4,8%.

Ο David Roche δεν πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση

Ο Roche, που προέβλεψε σωστά την εξέλιξη της ασιατικής κρίσης το 1997 και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή βλέπει μια «σταδιακή μείωση» στη ζήτηση εργασίας και μια «σταδιακή μείωση των ωρομισθίων», αλλά όχι « καταστροφική κατάρρευση της απασχόλησης που θα δημιουργούσε ύφεση».

Σε αντίθεση με το συχνά αναφερόμενο «σενάριο του χρυσού» στο οποίο το κόστος δανεισμού μειώνεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο Roche αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία εξετάζει μια περίοδο στατικής ανάπτυξης με τα ποσοστά να παραμένουν υψηλά. Είπε ότι αυτό εγείρει το ερώτημα πώς να επαναφέρετε τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% της Fed χωρίς μια «μεγάλη περίοδο πόνου».

  • Mε πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr