H παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι καλά ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής από τα τρέχοντα επίπεδα είναι πρόκληση

Ευοίωνο είναι το σενάριο του καναδικού οίκου DBRS για τον φετινό χειμώνα στο θέμα της ενέργειας καθώς αφενός τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση λόγω πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας (ειδικά στο μέτωπο των βιομηχανιών), δημιουργούν ένα καλό μείγμα ώστε η Ευρώπη να ξεπεράσει τη χειμερινή εποχή χωρίς προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.

Όπως επισημαίνει η DBRS, υπάρχει επιφυλακτική αισιοδοξία για το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης 2023–24 και για το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης φυσικού αερίου. Ο περασμένος χειμώνας ήταν ήπιος και η ΕΕ εισέρχεται στην αρχή αυτού του χειμώνα με γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Δεδομένης της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ οι εισαγωγές από αγωγούς προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές τους επόμενους μήνες.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία, δεν θα δημιουργήσουν πιέσεις ούτε στις τιμές του φυσικού αερίου ούτε στην προσφορά στην ΕΕ, σύμφωνα με την DBRS, καθώς η αυξανόμενη ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου LNG των ΗΠΑ θα μετριάσει αυτόν τον αντίκτυπο.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν μέτριες ανησυχίες τους επόμενους μήνες, καθώς η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι καλά ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής από τα τρέχοντα επίπεδα είναι πρόκληση. Ως εκ τούτου, οι τιμές υπόκεινται σε περιόδους αστάθειας που θα μπορούσαν να ενταθούν εάν οι θερμοκρασίες στην ΕΕ και στο βόρειο ημισφαίριο πέσουν πολύ κάτω από τους πρόσφατους μέσους όρους ή συμβεί κάποιο εξωγενές γεγονός (απεργίες, σωματικές ζημιές, πόλεμοι κ.λπ.).

Γεμάτες οι αποθήκες της Ε.Ε.

Στα θετικά προστίθεται το γεγονός ότι η ΕΕ έχει υψηλό επίπεδο φυσικού αερίου στις αποθήκες της. Η ταχεία συσσώρευση αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, μαζί με τη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση για ενέργεια, επέτρεψε στην περιοχή να φτάσει το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης έως τα μέσα Αυγούστου, πολύ πριν από τον Νοέμβριο του 2023, όταν αυτό συμβαίνει συνήθως πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Μέχρι στιγμής το 2023, οι εισαγωγές από τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν παρέμειναν σχετικά σταθερές, ενώ οι προμήθειες από τη Νορβηγία, μετά τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, επανέρχονται.

Κατά την άποψη της DBRS, το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ θα πρέπει να απορροφήσει τις αναμενόμενες μειώσεις τους επόμενους μήνες. Χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα αποθήκευσης της ΕΕ στο τέλος του έτους, ακόμη και σε μια κατάσταση αύξησης 10% στις απαιτήσεις σε φυσικό αέριο σε σύγκριση με αυτό που αναμένεται σήμερα, λόγω ενός ψυχρότερου από τον μέσο όρο χειμώνα, σε συνδυασμό με μείωση των υπόλοιπων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υπολογίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη χειμερινή περίοδο (Μάρτιος 2024) στο 47% της εκτιμώμενης ικανότητας αποθήκευσης αερίου. Από ιστορική άποψη, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι ένα σχετικά υγιές επίπεδο αποθήκευσης, αλλά δεν αποκλείει κάποια πιθανή ανοδική πίεση στις τιμές.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, αν και η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί προς πιο φυσιολογικά επίπεδα, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Κατά την άποψη της DBRS, η κύρια αβεβαιότητα πηγάζει από τους καιρικούς κινδύνους μαζί με την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού στους αγωγούς λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ένας ψυχρότερος από τον μέσο χειμώνας μπορεί να κάνει τα νοικοκυριά και τους εμπορικούς χρήστες να καταναλώνουν περισσότερο φυσικό αέριο σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, ακόμη και μια πιθανή αύξηση της κατανάλωσης λόγω χαμηλότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών, μαζί με πιθανές πρόσθετες περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, δεν αναμένεται να υπονομεύσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα, καθώς το υπάρχον αέριο σε αποθήκευση είναι περισσότερο από επαρκές για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr