Το σκηνικό που έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο στο τραπεζικό σύστημα έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς και το ερώτημα είναι πόσο «θωρακισμένο» είναι το ελληνικό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζεται καθησυχαστικός καθώς, όπως λέει, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι εξασφαλισμένη.

«Ανάσα» έρχεται και να δώσει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS ο οποίος σε σημερινή του έκθεση σημειώνει πως «το προφίλ χρηματοδότησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρό, η κεφαλαιακή βάση και η ποιότητα του ενεργητικού τους είναι βελτιωμένη και η αύξηση των εσόδων τους σημαντική.

Απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να δεχτούν παραπάνω πίεση

Η έκθεση σημειώνει ότι «είναι απίθανο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους με δεδομένη την ευρεία βάση των καταθέσεων από νοικοκυριά και τα επαρκή αποθέματα ρευστότητας.

Ο DBRS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022 έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021.

Τα αυξημένα έσοδά τους πέρυσι προήλθαν από όλες τις πηγές, όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους, τις καθαρές προμήθειες και άλλες, ενώ η διαχείριση των δαπανών τους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μειώθηκαν οι προβλέψεις για ζημίες

Οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το 2022 και η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω της απομείωσης του κινδύνου, των χαμηλών νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των αυξημένων νέων δανείων.

«Η άφθονη, αυξανόμενη και ευρεία καταθετική βάση τους προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και συγκρατημένα διαφοροποιημένο, χρηματοδοτικό μείγμα. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά την απομείωση του κινδύνου», προσθέτει η έκθεση.

Ο αντιπρόεδρος του DBRS, Andrea Constanzo, σημειώνει ότι τα «κεφαλαιακά μαξιλάρια» των τραπεζών «αρκούν για να απορροφήσουν μη πραγματοποιηθείσες ζημιές από τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (at amortised cost)» λόγω πίεσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr