Μετά τις Fitch και Standard &Poor’s, άλλος ένας οίκος αξιολόγησης δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες της μίας εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβέρνησης.

Σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές των αξιολογήσεών του, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, ναι, μεν, η πιθανότητα αρκετών γύρων εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά ομολόγων, αλλά προσθέτει ότι αυτό αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην τελική πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και άλλων προτεραιοτήτων πολιτικής.

Ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση

Η DBRS τονίζει ότι «τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στα δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ. Αυτό είναι επίσης σημαντικό στην περίπτωση που η ΕΚΤ χρειαζόταν να ενεργοποιήσει τον νέο Μηχανισμό Προστασίας, εάν αυτές οι χώρες αντιμετωπίσουν σημαντική επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους».

Ο οίκος, προσθέτει, μάλιστα, ότι οι δύο χώρες αναμένεται να επωφεληθούν από σημαντικά κονδύλια της ΕΕ που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, επισημαίνοντας ειδικά για την Ιταλία ότι μπορεί επίσης να δει πολιτική αστάθεια, αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό να αυξηθεί καθώς θα πλησιάζει ο χρόνοος για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024.

Βήμα για την επενδυτική βαθμίδα

Συνολικά για την Ευρώπη η DBRS εκτιμά ότι αν και δεν αναμένει διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο εξωτερικός αντίκτυπος του συνεχιζόμενου πολέμου μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένος το 2023. Είναι πιθανό οι αγορές ενέργειας να επηρεαστούν και πάλι δυσμενώς αργότερα αυτό το έτος ή το επόμενο, αλλά μέχρι τότε οι συνεχιζόμενες αλλαγές υποδομής είναι πιθανό να προστατεύσουν καλύτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών παραγωγής.

Η θετική αποτίμηση της DBRS για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί άλλο ένα βήμα για την επίτευξη του μεγάλο στόχου της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από τα ελληνικά ομόλογα (ήδη απέχουν από το στόχο αυτό μόνο ένα βήμα), κάτι που αναμένεται να συμβεί -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και, προφανώς, εκτός απροόπτου- μέσα στο 2023, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα συμβεί το αργότερο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr