Ουγγαρία Γερμανία

Μία ημέρα πριν από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βίκτορ Ορμπαν φαίνονται να καταλήγουν στον μεγάλο συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού «μπαζούκα» των 1,8 τρις ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία κατέληξαν σε συμβιβασμό με την Γερμανία που ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ο συμβιβασμός, εάν επιβεβαιωθεί, δίνει τέλος στην αντιπαράθεση της πλειοψηφίας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εθνικιστικές – συντηρητικές κυβερνήσεις των Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Όρμπαν, που απειλούσαν με βέτο εξαιτίας της σύνδεσης της διανομής των πόρων με τον “σεβασμό του κράτους δικαίου”.

“Εχουμε συμφωνία Βερολίνου – Βουδαπέστης – Βαρσοβίας”

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία, ως προδρεύουσα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, εκπροσωπεί το σύνολο του μπλοκ. Η τελική μορφή της συμφωνίας θα γίνει γνωστή έως την Παρασκευή.

“Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας, Βουδαπέστης και Βερολίνου”, ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η συμφωνία θα καλύψει και τις υπόλοιπες 24 κυβερνήσεις της Ένωσης.

Την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαιώνει και Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κατονομαστεί. Διπλωμάτης ΕΕ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την τελική επιβεβαίωση ότι η φόρμουλα του συμβιβασμού έχει συμφωνηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι “διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και την ενότητα της ΕΕ”.

Ελαφρώς πιο συγκρατημένος, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου, σε δηλώσεις του στο πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι ένας συμβιβασμός είναι πράγματι εφικτός, ωστόσο ίσως χρειαστεί και άλλη Σύνοδος Κορυφής, μετά από εκείνη που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Εάν δεν φθάσουμε σε οριστική συμφωνία τις επόμενες δύο ημέρες, θα πρέπει να υπάρξει και νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο 2020 ή οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μεταφερθούν στις νέες συνθήκες, το α’ εξάμηνο του 2021, υπό πορτογαλική προεδρία”, ανέφερε ο κ. Ράου.

Συνάντηση Μοραβιέτσκι – Ορμπαν

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι, μαζί με τον ηγέτη του κυβερνώντος, εθνικοσυντηρητικού κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ με τον Βίκτορ Ορμπάν στη Βαρσοβία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχουν “καλές πιθανότητες” για επίτευξη συμβιβασμού.

Το πολωνικό ζλότι εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του έναντι του ευρώ από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για συμφωνία. Κέρδη σημείωνε και το ουγγρικό φιορίνι.

Πηγή: economico.gr