Δεύτερες σκέψεις

Έκρηξη κρουσμάτων και κυρίως διασωληνώσεων τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε φοβούνται οι ειδικοί και για τον λόγο αυτό ανέβαλαν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την Παρασκευή, προκειμένου να έχουν ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, πριν αποφασίσουν.

Παρ ότι γνωστοποιήθηκε χθες το πρωί ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, οι ειδικοί ανέκρουσαν πρύμναν, καθώς στη βάση των μοντέλων που αναλύουν, θεωρούν πολύ πιθανό τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα ακόμα και τα 3000 ημερησίως, με ταυτόχρονη αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Οι δυσμενέστατες αυτές προβλέψεις έρχονται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, αντιλαμβανόμενη ότι θα πρέπει να υπάρξει “βαλβίδα” αποσυμπίεσης της κοινωνικής κόπωσης αλλά και της οικονομικής αδυναμίας πολλών επαγγελματιών.

Η επιτροπή των ειδικών, στην επικείμενη συνεδρίαση της, αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές. Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στον χρόνο, αλλά και στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Ή το κάνεις με ασφάλεια, ή δεν το κάνεις 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

Σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις (ΕΡΤ), είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν στο επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

Βαλβίδες εκτόνωσης

Την ανάγκη δημιουργίας κάποιων «βαλβίδων» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Αν και σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

«Το πρώτο πράγμα που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύενται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε.

Τα σενάρια που εξετάζονται 

Χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα, στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται τα εξής σενάρια :

  • Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με καθαρό «αστερίσκο» πάντοτε να καταγραφεί μια επιπεδοποίηση της πανδημίας.

Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

Πηγή: economico.gr