Με ισχυρή ζήτηση και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με ομόλογο SLB, με την εταιρεία να αντλεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών το οποίο ήδη σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη, με τις προσφορές να φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες τα 2 δισ. εύρω, αναμένεται να κλείσει στις 12 ώρα Λονδίνου (14:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25%, ωστόσο πλέον έχει υποχωρήσει στο 4% (+/- 12,5) δηλαδή στο 3,875% με 4,125%. Το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Το ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) της ΔΕΗ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας. Η δέσμευση της επιχείρησης είναι να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, από το 2019 (έτος βάσης). Εάν δεν το επιτύχει, τότε το κουπόνι θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της ΔΕΗ στους επενδυτές κατά το roadshow των προηγούμενων ημερών, τα 500 εκατ. ευρώ που αντλούνται από τη σημερινή έκδοση θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ).
  • Τα 200 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πλήρη αποπληρωμή ενός δεύτερου δανείου της ΔΕΗ προς τις ελληνικές τράπεζες.
  • Τα 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας.
  • Και τα 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών.

Πηγή: economico.gr