Ζήτημα ωρών φέρεται να είναι η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA) για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ.

Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή είχαν οριστικοποιηθεί επίμαχα ζητήματα των διαπραγματεύσεων που αφορούσαν την αποτίμηση της Enel Romania, νομικές εξασφαλίσεις, χρηματοδότηση και διευθετήσεις θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του ρουμανικού δημοσίου στο υπό εξαγορά χαρτοφυλάκιο.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Ρουμανίας, η συμφωνία βρίσκεται “στα τελευταία 100 μέτρα” με τη ΔΕΗ να είναι έτοιμη να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ και να αναλαμβάνει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ θα αντλήσει μέσω δανεισμού ακόμη 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόλις κλείσει η συναλλαγή θα είναι η πρώτη εξαγορά αυτού του μεγέθους και της έκτασης εκτός των συνόρων για τη ΔΕΗ.

Τι περιλαμβάνει η Εnel Ρουμανίας

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης γνωρίζει καλά την Enel Ρουμανίας καθώς ο ίδιος είχε μακρά θητεία στον ιταλικό κολοσσό και ήταν επίσης για χρόνια επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Ρουμανία.

· Δίκτυα, τα οποία στη χώρα έχουν χωριστεί ανά γεωγραφικές περιοχές, με την ENEL να ελέγχει τη Muntenia γύρω από το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota. Από τα δίκτυα και των τριών αυτών περιοχών περνά ενέργεια συνολικής ισχύος 16 TWh.

· Λιανική, τομέας όπου η ENΕL έχει 3 εκατ. πελάτες σε όλη τη Ρουμανία. Η εταιρεία κατέχει ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά.

· Έργα ΑΠΕ, με την ENEL να έχει έργα 550 MW σε λειτουργία και ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια (εξ αυτών τα 2.000 MW είναι τα πιο ώριμα).

Εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία η ΔΕΗ, θα επιτύχει εκτός από την διεθνή επέκταση, την βέλτιστη αξιοποίηση των εσόδων που εισέπραξε από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Γιατί αποχωρεί η Enel από τη Ρουμανία

Η Enel, σύμφωνα με τα όσα επισήμως έχει ανακοινώσει στους αναλυτές ο επικεφαλής τoυ ιταλικού κολοσσού Φραντσέσκο Σταράτσε, αποχωρεί από τη Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού, στο πλαίσιο της στρατηγικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη μείωση του καθαρού χρέους κατά 21 δισ. ευρώ έως το 2024.

Στην Ελλάδα η Enel αναζητεί επίσης στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Η συμφωνία πώλησης της Enel Romania θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία που θα υπογράψει ο κ. Σταράτσε πριν από τη λήξη της θητείας του στον κολοσσό που ελέγχεται από το ιταλικό κράτος και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 37 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στις βασικές του αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Κολομβίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr