Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιάς, που πήραν γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εκδηλώθηκαν και σάρωσαν περιοχές της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κύθνο. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, σε Βοιωτία και Εβρο, σπίτια κάηκαν σε Ροδόπη και Καβάλα, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες έγιναν στάχτη.

Το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Η μεταφορά ασθενών έγινε με ασθενοφόρα που διέθεσε το Υπουργείο Υγείας, με την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.Πυκνοί καπνοί δημιουργούν έντονα προβλήματα και για αυτό εστάλησαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Αποθήκη πυρομαχικών στον Αβαντα εκκενώθηκε από προσωπικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης οικισμών σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Εύβοια, Κύθνο.

Εκατοντάδες πυροσβέστες σε δέκα μέτωπα

Συνολικά, εξήντα τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα να σβήνουν τις περισσότερες εν τη γενέσει τους, δίνοντας παράλληλα πολύωρες μάχες με τη φωτιά σε δέκα μεγάλα μέτωπα.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες επιχειρούν έως αυτή την ώρα σε όλη την Ελλάδα. Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις.

Εξι δύσκολα μέτωπα εντοπίζονται σε Εβρο, Ροδόπη και Καβάλα. Μόνο στον Εβρο, από τα μεσάνυχτα έχουν εκδηλωθεί 14 πυρκαγιές. Σε εξέλιξη παραμένουν και οι πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στα Ψαχνά Ευβοίας, στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ταρσός και Καρυώτι, και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου.

Το μεγαλύτερο μέτωπο κατακαίει από το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη, σε δασική περιοχή όπου επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν δέκα αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Το μεσημέρι, φωτιά ξέσπασε σε δάσος στον Μίσχο Ροδόπης, κοντά σε χωριό, και γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά μπήκε στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό καταστρέφοντας σπίτια. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς το βουνό, αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία συνεχίζονται.

Πολλαπλά τα μέτωπα

Ολονύχτια προβλέπεται η μάχη και στην Εύβοια, όπου παραμένουν ενεργά τρία πύρινα μέτωπα. Το μέτωπο προς Βατώντα κατευθύνεται σε δασική περιοχή με πολλά πεύκα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης, αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους, αποτελεί πονοκέφαλο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Στην περιοχή όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις οι οποίες μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Πρόδρομο Βοιωτίας επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα.
Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την Τρίτη προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υφίσταται για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
 • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Για τις παραπάνω περιοχές, εφαρμόζεται το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απαγόρευση πρόσβασης σε βουνά και περιαστικά δάση μέχρι την Τετάρτη

Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί, αποφασίστηκε στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, «οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr