Η πολύ καλή θέση της Ελλάδας στις αγορές επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, καθώς η χώρα μας βγαίνει για δανεισμό με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, του πρώτου για φέτος.

Το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού

Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές με τις προσφορές να ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 24 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 0,80%, κοντά στο 0,74% με 0,75%, το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ προτίθεται να αντλήσει από τη συγκεκριμένη έκδοση ποσό περίπου 2,5 – 3 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ, ενώ οι αγορές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα εξετάσει την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων (20ετών ή και 30ετών), κατά την επόμενή της έξοδο στις αγορές.

Τέσσερις εκδόσεις το χρόνο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου, η Ελλάδα επιδιώκει να εκδίδει ομόλογα αξίας από 8 έως 12 δισ. ευρώ, μέσα στο έτος. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι έξοδοι στις αγορές θα πραγματοποιούνται Ιανουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο και Οκτώβριο.

Την έκδοση του νέου 10ετούς «τρέχουν» οι τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank, ενώ θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB- , BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Πηγή: economico.gr