οικονομία lockdown

To ΑΕΠ του Νοεμβρίου θα «ψαλιδιστεί» κατά περίπου 18-20% ανεβάζοντας το ποσοστό της ύφεσης για την φετινή χρονιά σε πάνω από 10%.

Αυτή , σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής της Κυριακής”, είναι η πρώτη εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού επιτελείου τα οποία καλούνται μέσα στα επόμενα 24ωρα να ξαναγράψουν για 3η φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν αναμένεται ότι θα είναι εφιαλτικά. Μετά και την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η χρονιά θα κλείσει με ΑΕΠ της τάξεως των 165 δισ., ενδεχομένως και χαμηλότερο ειδικά αν το lockdown παραταθεί και μέσα στον Δεκέμβριο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα επιστρέψει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα που ήταν το 2002, δηλαδή τη χρονιά που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ.

Η αθροιστική ύφεση από τα υψηλά του 2008 –τότε το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 242 δις. – θα ξεπεράσει πλέον το 31-32% του ΑΕΠ ποσοστό πρωτόγνωρο για τη χώρα.

Το 2020 θα είναι «σημαδιακή» χρονιά και για το ελληνικό επιχειρείν

Μόνο από το lockdown των τριών εβδομάδων του Νοεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα «εξαφανιστεί» τζίρος της τάξεως των 6-7 δις. δηλαδή τουλάχιστον το 20-30% των εσόδων ολόκληρου του μήνα.

Για το σύνολο της χρονιάς, οι απώλειες των εσόδων θα ξεπεράσουν τα 50-55 δις. (πάνω από 25% των ετήσιων εσόδων) περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη ακόμη και πάνω από 60-70% (σ.σ το άθροισμα των κερδών που δηλώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται περίπου στα 14 δις ευρώ σε ετήσια βάση).

Η ανάγκη στήριξης της οικονομίας με πρόσθετα μέτρα -το συνολικό κονδύλι μετά και τα πρόσθετα 3,3 δις. που ενεργοποιούνται προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες του νέου lockdown θα φτάσει στα 27 δις. – θα εκτινάξει το δημόσιο χρέος πάνω από το 205%.

Χωρίς να αποκλείονται νέες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να φτάνει στα 340 δις.

Το έλλειμμα

Όσο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, αναμένεται ότι θα εκτιναχτεί σε πραγματικούς όρους στα 17 δις. ή τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ.

Για να μην αποτυπωθεί το εκρηκτικό ποσοστό -όχι μόνο στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά και στους αντίστοιχους των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ- εξετάζεται το ενδεχόμενο όλα τα μέτρα που προβλέπουν επιστροφή χρημάτων από τους πολίτες (π.χ επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές φόρων κλπ) να μην αντιμετωπιστούν ως δαπάνες αλλά ως χρηματοδοτικές διευκολύνσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος κατεβάζοντάς το σε ποιο «ανεκτά» επίπεδα της τάξεως του 7% πάντοτε σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2021 αναμένεται να υιοθετηθεί το δυσμενές σενάριο που είχε αναγραφεί στο προσχέδιο.

Αυτό προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 αντί για 7,5%, θα συγκρατηθεί στο 4-4,5% ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Οι πληγές θα μεγαλώσουν

Είναι σαφές πλέον ότι μετά και το δεύτερο lockdown (το οποίο στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα αν και τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα αυτό κρίνεται αισιόδοξο) οι πληγές στην ελληνική οικονομία θα μεγαλώσουν:

Αν όντως χαθεί τελικώς το 18-20% του ΑΕΠ του Νοεμβρίου (σ.σ τον Απρίλιο εξαυλώθηκε το 22% του μηνιαίου ΑΕΠ) η ύφεση της χρονιάς θα είναι διψήφια ενώ αν το lockdown επεκταθεί και για τον μήνα Δεκέμβριο, είναι πιθανό το ΑΕΠ να πλησιάσει ακόμη και στα 162-163 δις. ευρώ.

Ούτως ή άλλως, θα επιστρέψουμε στα επίπεδα που είχε η οικονομία το 2002 δηλαδή 18 ολόκληρα χρόνια πίσω στον χρόνο.

Οι ετήσιες πωλήσεις των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 280-300 δις. ευρώ. Οι φετινές απώλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν πλέον τα 50 δις. ευρώ καθώς μόνο από το κλείσιμο του Νοεμβρίου θα χαθούν 5-7 δις. ευρώ.

Επέκταση του lockdown και για τον μήνα Δεκέμβριο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό.

Με πτώση της τάξεως του 25-30% στον τζίρο, η επίπτωση στην κερδοφορία θα είναι διπλάσια. Από τα 14 δις. ευρώ που δηλώνουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν θα μείνουν τα μισά. Οκτώ στα 10 νομικά πρόσωπα, θα κλείσει τη χρονιά με ζημιές ή πολύ οριακή κερδοφορία.

Το χρέος θα εκτιναχθεί στο 205-207% του ΑΕΠ. Τρόπος συγκράτησής του κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% δεν υπάρχει πλέον καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να θυσιαστεί μεγάλο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων.

Αυτό δεν θα γίνει καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει πυρομαχικά και για τους πρώτους μήνες του 2021.

Το δεύτερο lockdown θα «ψαλιδίσει» την πρόβλεψη της ανάπτυξης για το 2021 ακόμη και κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες. Από το +7,5% που έβλεπε το οικονομικό επιτελείο στις αρχές Οκτωβρίου, ενδέχεται να χρειαστεί να υιοθετήσει το δυσμενές σενάριο που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%.

Η ανάκτηση των προ κοροναιού επιπέδων της οικονομίας, δεν αναμένεται παρά προς το τέλος του 2022 ακόμη και αν αποφασιστεί να πέσει περισσότερο ευρωπαϊκό χρήμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες από αυτό που αποφάσισαν οι ηγέτες κατά τη συμφωνία για το πακέτο των 750 δις. ευρώ.

Το έλλειμμα θα είναι βαθύτερο όχι μόνο φέτος αλλά και το 2021. Ακριβείς προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι όμως ήδη δεδομένο, ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί στο επίπεδο του 1%.

Πηγή: economico.gr