Mακρόν Κίνα

Κινέζικα… καψώνια επιφύλαξε το Πεκίνο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πολύ περισσότερο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους και τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλα μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.

Παρά τις φιλοδοξίες Μακρόν για εποικοδομητικό διάλογο με τον Κινέζο ομόλογό του στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, φάνηκε ότι τελικά δεν βρήκε και τόσο ευήκοα ώτα κατά τη συνάντησή τους.

Πιο σκούρα ήταν τα πράγματα για την πρόεδρο της Κομισιόν που ταξίδεψε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο σε μια προσπάθεια συμβολισμού για ενωμένη Ευρώπη, αλλά όπως φάνηκε ήταν η περισσότερο χαμένη της υπόθεσης, καθώς δεν συμμετείχε τελικά στις συναντήσεις.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι στο Πεκίνο προκειμένου να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του το ουκρανικό ζήτημα, δεδομένου του εναγκαλισμού Ρωσίας – Κίνας. Ο άλλος σκοπός του ήταν να τείνει χείρα φιλίας στο Πεκίνο ως προς τις κινεζικό-ευρωπαϊκές σχέσεις, οι οποίες θεωρούνται ζωτικές για την Ευρώπη παρόλο που δεν το παραδέχεται σχεδόν κανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του Politico, o Γάλλος πρόεδρος μετέβη στην Κίνα ελπίζοντας να την πιέσει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προσδοκία ήταν να κάνει το Πεκίνο να μιλήσει ενάντια στην απειλή του Κρεμλίνου να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Λευκορωσία. Δεν πήρε καμία τέτοια κουβέντα από το στόμα του Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έδειξε κανένα σημάδι αλλαγής της θέσης της Κίνας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά και τις συνομιλίες της Πέμπτης (6/4) με τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Σι επέμεινε στη γραμμή του, λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές» έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού έκκληση με τη Γαλλία στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει λογική και ήρεμη», ήταν όσο θα έλεγε ο Κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών… επιδιώκοντας πολιτική επίλυση και οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας», πρόσθεσε, καθισμένος δίπλα Μακρόν.

Μιάμιση ώρα διήρκεσαν οι συνομιλίες Μακρόν – Σι

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Σι, ο Μακρόν εξέφρασε τις δυτικές ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα παραδώσει όπλα στην Κίνα, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που γνωρίζει τις συνομιλίες. Όμως ο Γάλλος ηγέτης δεν φάνηκε ότι τελικά μπόρεσε να πείσει τον πρόεδρο της Κίνας ή μάλλον δεν φάνηκε να βρίσκει ευήκωα ώτα.

«Ο πρόεδρος προέτρεψε τον Σι να μην πραγματοποιήσει παραδόσεις στη Ρωσία που θα βοηθούσαν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ο Σι είπε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, στο Politico, δίνοντας το κλίμα της συνάντησης. Στη διπλωματική γλώσσα, αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και εποικοδομητικές». Διήρκεσαν τελικά μόλις μιάμιση ώρα.

Ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου, κατά δεν οποία οι δύο ηγέτες δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Οι αντιθέσεις, όμως, φάνηκαν άμεσα. Ο Σι διάβασε τις προσεκτικά τις παρατηρήσεις του, κοιτώντας ευθεία μπροστά πριν παραχωρήσει τον λόγο στον Μακρόν. Στη συνέχεια, ο Γάλλος ηγέτης συνέχισε να μιλάει για περίπου διπλάσιο χρόνο από τον οικοδεσπότη του – παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, όπως παρατήρησαν από το περιβάλλον του προέδρου Σι.

Ο ίδιος ο Σι, φάνηκε κάποιες φορές ότι ήταν ανυπόμονος και ενοχλημένος καθώς ο Μακρόν συνέχιζε να μιλάει. Ο Κινέζος ηγέτης μάλιστα φάνηκε να ξεφυσάει, με τους δημοσιογράφους να τον βλέπουν καταγράφουν αρκετές φορές να αναστενάζει βαθειά. Χαρακτηριστικά έμοιαζε να είναι άβολα δίπλα στον Μακρόν καθώς ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόταν στον ίδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλώντας για την κοινή τους ευθύνη να διατηρήσουν την ειρήνη.

Δεν πήρε θέση για τη Ρωσία ο Σι

Το ίδιο και όταν ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Σι να καταδικάσει ρητά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Το να μιλάς για ειρήνη και σταθερότητα σημαίνει να μιλάς για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Κάνατε μερικά σημαντικά σχόλια», σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης. «Πρόκειται για έναν πόλεμο που εμπλέκει όλους μας γιατί ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισε να παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Ο Σι δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία στις παρατηρήσεις του – το απέφυγε. Και σε μια κίνηση που ενδέχεται να ενοχλήσει Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σι είπε επίσης ότι η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει «να ξαναρχίσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των νομοθετικών οργάνων και των στρατευμάτων». Στη συνέχεια συμπεριέλαβε τη Γαλλία σε ένα κοινό ρεφρέν που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι αξιωματούχοι για να επικρίνουν τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα και η Γαλλία θα συνεχίσουν να… αντιτίθενται στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση των μπλοκ, ενώνοντας τα χέρια για την αντιμετώπιση όλων των τύπων παγκόσμιων προκλήσεων», όπως είπε ο Σι.

Αν κάτι μπορεί να ερμηνευτεί ως «παραχώρηση», είναι ότι ο Σι μίλησε για την ανάγκη των αντιμαχόμενων πλευρών να «προστατέψουν τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών», η οποία έρχεται μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Πούτιν για τον ρόλο του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την παράνομη μεταφορά παιδιών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Βέβαια, τα μηνύματα ότι η συνάντηση Σι Μακρόν θα κατέληγε σε φιάσκο είχαν έρθει από την προηγούμενη ημέρα, αναφέρει το Politico. Η Γαλλίδα βουλευτής Anne Genetet, η οποία είχε επίσης συνομιλίες την Πέμπτη με Κινέζους αξιωματούχους, παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχαν «εκπλήξεις» στη θέση της Κίνας για την Ουκρανία, αλλά υποστήριξε ότι είναι ακόμα χρήσιμο να τεθούν κάποιες βάσεις για το θέμα.

«Είναι η αρχή», είπε η Genetet. «Θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες και κάποιες ιδιωτικές στιγμές [μεταξύ Σι και Μακρόν]. Ίσως λάβουμε άλλα μηνύματα».

Ο Σι και ο Μακρόν θα μεταβούν στην κινεζική πόλη Guangzhou σήμερα Παρασκευή, όπου θα έχουν περισσότερες συνομιλίες και ένα ιδιωτικό δείπνο. Μένει να φανεί αν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Μακρόν θα καταφέρει να αποσπάσει μια δέσμευση από τον Σι.

Ωστόσο, το «Ελιζέ» ενημέρωσε πως υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης 160 αεροσκαφών Airbus στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το Ελιζέ, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά 150 αεροπλάνων Airbus A320 Neo και 10 Airbus A350. Ωστόσο, αυτό είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό» καθώς αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινώσει η Airbus πέρυσι ούτως ή άλλως.

Διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά προηγούμενες πληροφορίες από αξιωματούχο των Ηλυσίων Πεδίων, που έλεγε ότι μια νέα πώληση γαλλικών αεροπλάνων στην Κίνα ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, κάθε Κινέζος υπουργός και στέλεχος επιχειρήσεων υποκλίθηκαν βαθιά στον Σι πριν υπογράψουν τις συμβάσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Με ό,τι μπορεί να σημαίνει σημειολογικά αυτή τους η κίνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr