Αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, σε «απόσταση αναπνοής» από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, εμφανίζεται η Μόσχα, κλιμακώνοντας την σκληρή «γραμμή» έναντι της Δύσης που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα.

Πυρηνικά στη δυτική Λευκορωσία

Η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με το NATO, δήλωσε την Κυριακή ο Μπόρις Γκριζλόφ, ο πρεσβευτής της χώρας στο Μινσκ, αναγγελία που καταγράφεται εν μέσω της περαιτέρω κλιμάκωσης της διένεξης της Ρωσίας με τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεμήνυσε αρχικά την 26η Μαρτίου πως θα αναπτυχθούν ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής και συμμαχικής χώρας, 13 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε σαφές μήνυμα με αποδέκτη τη Δύση.

Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία «ένωσης» και διεξάγουν διαπραγματεύσεις επί χρόνια για την περαιτέρω ολοκλήρωσή τους. Η διαδικασία επιταχύνθηκε αφότου το Μινσκ αποφάσισε να επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το λευκορωσικό έδαφος όταν εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Τα όπλα θα αναπτυχθούν στο «δυτικό τμήμα» της Λευκορωσίας προκειμένου να «εγγυώνται την ασφάλεια» της «ένωσής μας», είπε ο κ. Γκριζλόφ στη λευκορωσική κρατική τηλεόραση. «Αυτό θα γίνει παρά τον θόρυβο από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ανησυχία στη Δύση

Ο πρεσβευτής απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα, πάντως επιβεβαίωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί εγκατάσταση αποθήκευσής τους ως την 1η Ιουλίου, όπως διέταξε ο κ. Πούτιν, στη δυτική Λευκορωσία. Η Λευκορωσία γειτονεύει προς βορρά με τη Λιθουανία και τη Λετονία και προς δυσμάς προς την Πολωνία – πρόκειται για τρία κράτη μέλη της ανατολικής πτέρυγας του NATO, που ενισχύθηκαν, με την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων και υλικού, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο λευκορωσικό έδαφος. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την προοπτική αυτή. Το Μινσκ έκανε σαφές την Παρασκευή πως θα επέτρεπε στη Μόσχα να εγκαταστήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη λευκορωσική επικράτεια εάν κρινόταν απαραίτητο, επικαλούμενο αντίστοιχες κινήσεις σε χώρες της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.

Εξοπλισμός υποβρυχίων με τον «Ποσειδώνα»

Παράλληλα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να σχηματίσει νέα διοίκηση υποβρυχίων, που θα είναι εφοδιασμένα με τορπίλες ικανές να φέρουν πυρηνική γόμωση, τύπου «Ποσειδών», και θα ανήκουν στον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού, περί τα τέλη του 2024 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2025, ανέφερε το πρακτορείο TASS. Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως παρήγαγε τις πρώτες της τορπίλες «Ποσειδών», τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο Πούτιν αυτού του εντελώς νέου τύπου στρατηγικού πυρηνικού όπλου, όταν επιβεβαίωσε πως θα διαθέτει δικό του, πυρηνικό κινητήρα.

Στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε πως οι παράκτιες υποδομές για τα υποβρύχια που φέρουν τορπίλες του τύπου θα ολοκληρωθούν στη χερσόνησο Καμτσάτκα, όπου βρίσκονται οι βάσεις υποβρυχίων του Στόλου του Ειρηνικού που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους. Αποφασίστηκε να σχηματιστεί νέα διοίκηση «ειδικού σκοπού», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας, που δεν κατονομάστηκε, στο TASS. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως θα έχει σχηματιστεί «περί τον Δεκέμβριο του 2024 ή το πρώτο μισό του 2025».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr