Χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα έληξε η συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας για το ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Κάναμε ό,τι χρειάζεται για τον διάδρομο»

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «τα σιτηρά της Ουκρανίας αποτελούν μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς και επομένως δεν πρόκειται να επιφέρει παγκόσμια επισιτιστική κρίση». Σημείωσε ότι «η κρίση των σιτηρών δεν πηγάζει από τον πόλεμο. […] Ως Ρωσία δεν είμαστε εμπόδιο για τη διέλευση των πλοίων. Αν η Ουκρανία είναι πρόθυμη να κάνει αποναρκοθέτηση στις εισόδους των λιμανιών μας νομίζουμε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί» και ανέφερε ότι «κάναμε ό,τι χρειάζεται για τον διάδρομο αλλά ο Ζελένσκι ήταν εναντίον της αποναρκοθέτησης, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται».

Η Ρωσία είναι «έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, με τη συνεργασία της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι λογικό και εφικτό» και χαρακτήρισε την συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του «εποικοδομητική», προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ και για την Συρία και την προγραμματισμένη επίθεση που θέλει να κάνει η Τουρκία στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Όχι σε αποναρκοθέτηση της Οδησσού

Ωστόσο, η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευτούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ. Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε. Τα σχόλια αναρτήθηκαν λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητήσει στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιων διαδρόμων για τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.

«Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του πολέμου, και σήμερα ανέρχεται σε 20-25 εκατ. τόνους, πιθανώς μέχρι το φθινόπωρο να τριπλασιαστεί και να φθάσει τα 75 εκατ. τόνους. Παράλληλα, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυητής.

Σε online διάσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας πλοίων και φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία. «Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr