Ο «κύβος ερρίφθη» και η χώρα μας επιταχύνει τις διαδικασίες για την επανεκκίνηση  της οικονομίας μέσω του Ελλάδα 2.0 το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας  στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg  η χώρα μας αντί να περιμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, «καλύπτει το αρχικό κόστος με τους δικούς μας πόρους».

Οι πρώτες επενδύσεις σε απασχόληση και ψηφιακά προγράμματα

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το πρόγραμμά τους στην Κομισιόν και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», είπε  ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ έργα όπως η παροχή tablet και φορητών υπολογιστών σε φοιτητές βρίσκονται ήδη σε ισχύ.

Ο στόχος είναι η «επανεφεύρεση» της χώρας με την οικοδόμηση μιας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, επισήμανε  ο υπουργός Οικονομικών. Μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, «η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα σε παραγωγικές επενδύσεις

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά «σκοπεύουμε να επενδύσουμε τα κεφάλαια αυτά με τρόπο συνετό σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις. Ανυπομονούμε και ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουν την έγκριση του σχεδίου τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε «ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο (σ.σ το Ελλάδα 2.0), ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη».

Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη

Η έναρξη υλοποίησης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και η δεδομένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες για μια σειρά δράσεων και επενδύσεων λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους διεθνείς αναλυτές.

Χθες, στην έκθεση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με τις εαρινές προβλέψεις επισημαίνεται ότι η οικονομία της Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Ταυτόχρονα προβλέπεται μικρή κάμψη της ανεργίας από  16,3% το 2021 σε 16,1% το 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr