Δένδιας επέκταση χωρικών υδάτων

Μία σημαντική από τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη βουλή.

Συγκεκριμένα, στην αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, κι ενώ η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να υποδαυλίσει το κλίμα, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι επίκειται η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και μάλιστα, όπως είπε, η η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα, αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «Το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία».

Η Ολομέλεια αποφάσισε να διαθέσει δύο συνεδριάσεις, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να διατεθεί μια ημέρα συνεδρίασης, καθώς όμως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το λόγο, αρκετοί βουλευτές, αποφασίστηκε να δοθεί μια ακόμη ημέρα για το νομοσχέδιο. Στη δε αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δένδιας: Η στιγμή έχει στοιχεία ιστορικότητας

Με την έναρξη της συνεδρίασης, έλαβε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα. Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947, πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην επιτροπή, το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με τον Πρωθυπουργό

Ο εισηγητής της αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού των εξωτερικών, για τα χωρικά ύδατα με τον Νίκο Δένδια να ζητά το λόγο και να επισημαίνει: «δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων και στρατηγικής. Καταλαβαίνω το συμφέρον να εμφανιστεί ως απόκλιση αλλά ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματεύονταν ποτέ τα χωρικά μας ύδατα γιατί είναι ζήτημα κυριαρχίας».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση και τον εαυτό μου να ασκείται διαφορετική πολιτική από αυτή που χαράσσει ο πρωθυπουργό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αλλά και δεν νοείται», ξεκαθάρισε.

Η διαδικασία ξεκινάμε με υπονόμευση 

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το διάλογο χωρίς εκβιασμούς όμως χωρίς απειλή χρήσης βίας. Ξεκινάει η διαδικασία με υπονομευμένη γιατί απέτυχε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης να επιτύχει κυρώσεις σε αλλεπάλληλα Συμβούλια που θα εγγυόταν ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στην προκλητικότητα», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, οποίος αναφερόμενος στις διερευνητικές πρόσθεσε: «όσο καταστροφική και αν ήταν η αποδοχή άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μια στάση ότι πάμε εκεί μόνο για να ακούσουμε τι έχει να πει η Τουρκία ή χειρότερα προεξοφλούμε το ναυάγιο και πάμε με στόχο να μη χρεωθούμε το blame game. Ένα ναυάγιο όμως ελλείψει κυρώσεων θα οδηγηθούμε σε νέα κλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως αφού άσκησε κριτική ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την εθνική στρατηγική η οποία όπως είπε πρέπει να χαραχτεί από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή πως το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στις διερευνητικές με την Τουρκία, σημείωσε πως το κόμμα που επί κυβέρνησης Σημίτη ξεκίνησε τις επαφές αυτές δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετο, επισημαίνοντας πως η αισιοδοξία της χώρας θα πρέπει να είναι μετρημένη.

« Το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών συνυπολογίζοντας ότι η επέκταση είναι δικαίωμα κάθε κράτους. Όμως η επέκταση γίνεται μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καλούμε το λαό να μη μείνει το δέντρο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης αλλά να δει το δάσος. Να διακρίνει τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο Γ. Μαρίνος του ΚΚΕ.

Πηγή: economico.gr