Δένδιας Μπέρμποκ

Το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη κ. Μπέρμποκ.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε., ενώ διαμήνυσε ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε από την πλευρά της ότι είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επεσήμανε, δε, ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι «εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης. Όμως, θα θέλαμε αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον.

Για την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό». «Η ρύθμισή του είναι κυρίως ένα θέμα αρχής» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, με την κ. Μπέρμποκ να αναφέρει από την πλευρά της πως καταλαβαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Η ίδια στάθηκε πάντως στη σημασία της ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παραδέχθηκε ότι «δεν τα κάναμε όλα σωστά». «Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έμαθε πλέον περισσότερα και προτίθεται να επουλώσει στο μέλλον τα τραύματα.

Athens | FM @NikosDendias welcomed tdy to @GreeceMFA #Germany counterpart @ABaerbock on her first visit to 🇬🇷.

Constructive discussion on 🇬🇷- 🇩🇪 relations, dvpts in #EasternMediterranean, Cyprus issue, 🇺🇦 after 🇷🇺 invasion, #WesternBalkans, Middle East, energy

pic.twitter.com/zGbOAMYews

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 29, 2022

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr