Τουρκία υποβρύχια

“Μπλόκο” στην παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία επιχειρεί να βάλει το κόμμα των “Πρασίνων“, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι οι “Πράσινοι” θα επιδιώξουν να σταματήσουν τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία που απορρέουν από την συμφωνία του 2009 και θα φέρουν το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο και σε  σχετική ψηφοφορία.

«Οι Πράσινοι”, γράφει το Spiegel, “θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων» και, με το δεδομένο και των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θα επιδιώξουν να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

«Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει.

Το περιοδικό θυμίζει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη, εδώ και κάποια χρόνια, περιορίσει μεν σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στην  Τουρκία. Ωστόσο, συνεχίζεται κανονικά  η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 (τύπου “Παπανικολής”) από την Thyssenkrupp Marine Systems.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, το επιχείρημα είναι πως τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Συρία, ή εναντίον της αντιπολίτευσης στη χώρα» σημειώνει το Spiegel, για να προσθέσει ότι τώρα η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση.

“Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας”

«Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των κοιτασμάτων κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί», υπογραμμίζει.

Το Spiegel φιλοξενεί και δήλωση της ειδικής των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Katja Keul, που σημειώνει ότι «είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά την εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από το Die Linke, και τμήματα του SPD απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία.

Πηγή: economico.gr