Οι τρείς διαδικασίες για να κλείσουμε ραντεβου για εμβολιασμό

Η Ε.Ε. αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν αναφέρει το γερμανικό περιοδικό  «Der Spiegel». Η Γερμανία δεν θα έχει αρκετά για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του «Der Spiegel», η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί φαινόταν εδώ και μήνες ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία.

«Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με αυτάρεσκα επιχειρήματα, όπως ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η Ε.Ε. αγόρασε λιγότερα και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις με τον χρόνο να την πιέζει».

Ο αρθρογράφος του «Der Spiegel» αναφέρεται επίσης στην πρόβλεψη του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι «η Ε.Ε. προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες».

«Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό λοκντάουν», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: Der Spiegel

Πηγή: economico.gr