μετάλλαξη Δέλτα

Η Ελλάδα έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς, την ώρα που η Μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν τα νέα στοιχεία της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, είναι οι τελευταίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μελέτησε ο οίκος σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας μάλιστα περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων ειδικά στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στους άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

Πόσο θα φρενάρει την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Μετάλλαξη Δέλτα δεν τινάζει στον αέρα την πορεία προς την επιστροφή της κανονικότητας. Προκαλεί όμως μία καθυστέρηση.

«Ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα αναμένεται να περιορίσει την δραστηριότητα είναι αβέβαιος. Το κεντρικό μας σενάριο λέει ότι θα φέρει καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν αλλάζει θεμελιωδώς το μονοπάτι της ανάκαμψης», εξηγούν οι αναλυτές.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από τη Βρετανία, η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στους νεότερους, που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Επομένως, ο δείκτης νοσηλειών/κρουσμάτων σημειώνει σταθερή πτώση, κάτι το οποίο η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα συνεχίσει, όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν.

Ποιες δραστηριότητες κινδυνεύουν με περιοριστικά μέτρα

Όμως, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων δεν αρκούν από μόνα τους για να περιοριστεί η εξάπλωση, ενώ δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν η αύξηση στις νοσηλείες στη Βρετανία θα παραμείνει υπό έλεγχο.

«Συνολικά, περιμένουμε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές να ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους για την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά εφαρμόζοντας μία πιο προσεκτική προσέγγιση από τη Βρετανία, κατά τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι νυχτερινές δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν περιοριστικά μέτρα, τονίζουν.

«Επιπλέον, ακόμα και εάν οι καθυστερήσεις στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι ελάχιστες, το νέο κύμα των κρουσμάτων ενδεχομένως να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια», προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr