Αν και η Αθήνα ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει το γεγονός, ακόμα και διεθνή ΜΜΕ αντιμετωπίζουν ως fait accompli την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ημερομηνία μιας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που για τους παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ ψιθυριζόταν κατά το τελευταίο δεκαήμερο, τελικά δημοσιοποιήθηκε από τουρκικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμενόταν να μεταβεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο – μια επίσκεψη που αναβλήθηκε δυο φορές λόγω της πανδημίας.

Πώς προέκυψε η συνάντηση

Εύλογο πάντως είναι το ερώτημα, γιατί προέκυψε ξαφνικά μια τέτοια συνάντηση. Την στιγμή μάλιστα που η ρητορική παραμένει άκρως προκλητική, όπως δηλώνουν κάθε εβδομάδα αξιωματούχοι από Τουρκία και Ελλάδα με τελευταίο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει την σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε μία πιο προσεκτική όμως ανάγνωση, είναι καιρό που η Άγκυρα, αλλά και η Αθήνα σε όλες σχεδόν τις «επιθετικές ή προκλητικές» δηλώσεις και ανακοινώσεις της διελκυστίνδας, σημειώνουν ότι η επίλυση των διαφορών με διάλογο είναι εφικτή, αλλά είναι και θέμα βούλησης. Βέβαια η βούληση που εκφράζεται είναι δύσκολο να διακριθεί στην πράξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά ακόμη και σήμερα στην ρητορική.

Ζημιά στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα η κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστά μεγάλη και επιζήμια «πολυτέλεια» για την ατλαντική συμμαχία τη διαμάχη των δύο χωρών της ανατολικής πτέρυγάς του. Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες με την στάση τους, τις δηλώσεις αξιωματούχων επισήμως, αλλά και κεκλεισμένων των θυρών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για ενέργειες που προκαλούν κλιμάκωση. Τώρα όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο καθιστά σημαντικότερη μια ειλικρινή συνεργασία των συμμαχικών χωρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η επιχείρηση ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη είχε ενοχλήσει την Άγκυρα. Όπως και να έχουν τα πράγματα αν η συνάντηση επιβεβαιωθεί και από ελληνικής πλευράς, όσο και να μην υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, είναι θετικό να προκύψει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος. Διότι δύναται να βάλει τις σχέσεις σε τροχιά εξομάλισης, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση και για τη διευθέτηση θεμάτων μελλοντικά.

Επιβεβαιώνει ο Τσελίκ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, διά στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει «όλα τα ζητήματα στον Μητσοτάκη». Όπως είπε ο Τσελίκ, «ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Φυσικά, ο Τσελίκ δεν απέστη για άλλη μια φορά από τις προκλήσεις, λέγοντας ότι «τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί».

Η «καυτή» ατζέντα

Συνεχίζοντας δε, είπε ότι «ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Κλείνοντας, ο Ομέρ Τσελίκ σχολίασε ακόμα πως «όπως είπα είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό το λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr