Ερντογάν Κατεχόμενα

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να ενισχύσει το Ισλάμ και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όπως όλα δείχνουν μέρος του σχεδίου είναι να καλεί παιδιά Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις, όπου γίνονται συστηματικά μαθήματα για το Ισλάμ», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND με τίτλο «Πως ο Ερντογάν επιμορφώνει Τουρκοκύπριους στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις ».

«Βόλεϊ, ιππασία, θέατρο, εικαστικά: το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 46 μαθητές από το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι πλούσιο. Αντί όμως γι αυτό οι νεαροί Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν να κάνουν μαθήματα για το Ισλάμ. Τέτοιου είδους καλοκαιρινές δραστηριότητες ανήκουν στο σχέδιο του τούρκου προέδρου για να καλλιεργηθεί το θρησκευτικό αίσθημα στους Τουρκοκύπριους.

Οι κατασκηνώσεις διοργανώνονται από το τουρκικό υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή Υπηρεσία Παιδείας. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στις οικονομικά ασθενέστερες τουρκοκυπριακές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους διακοπές.

Από την πρώτη κιόλας μέρα των Τουρκοκυπρίων μαθητών στην κατασκήνωση άρχισαν τα δάκρυα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τηλεφώνησαν στους γονείς ζητώντας να έρθουν να τα πάρουν, γράφει η ελληνοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail. Αντί για αθλοπαιδιές περίμεναν τα παιδιά μαθήματα κορανίου και προσευχές.

Η θρησκεία δεν έπαιζε παλαιότερα ρόλο

Όταν το 1974 ξεκίνησε η τουρκική κατοχή της βορείας Κύπρου το 80% του συνολικού πληθυσμού της Μεγαλονήσου ήταν Έλληνες και το 18% Τούρκοι. Από τότε όμως η Άγκυρα έχει μεταφέρει περισσότερους από 100.000 εποίκους από την ηπειρωτική Τουρκία στη Κύπρο.

Ήδη σήμερα ο μισός πληθυσμός στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι τούρκοι έποικοι, γεγονός που δεν αλλάζει μόνο τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Μεταβάλλει και τη σχέση του πληθυσμού με τη θρησκεία. Παρά το γεγονός ότι το 99% των Τουρκοκυπρίων είναι μουσουλμάνοι, η θρησκεία δεν έπαιζε παλαιότερα ρόλο ούτε στην καθημερινότητα, ούτε στην Παιδεία.

Όλα αυτά άλλαξαν την τελευταία 20ετία από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύει το Ισλάμ στην Τουρκία γίνεται αισθητός και στην βόρεια Κύπρο, όπως αποδεικνύει άλλωστε και το πλήθος τζαμιών που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου στο βόρειο τμήμα του διαιρεμένου νησιού».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr