Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν προτείνει να καθιερωθούν για όλα τα κράτη μέλη ενιαίοι κανονισμοί για εισερχόμενους από χώρες υψηλού κινδύνου ή με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων.

Αφορμή είναι η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Βρετανία. Την αντίθεση τους με την πρόταση εξέφρασαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Αιτία για αυτή τη στάση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός για αυτές τις χώρες. Αποτέλεσμα της αποτυχίας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι το κάθε κράτος μέλος θα χειρίζεται το ζήτημα μόνο του. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δεν προγραμματίζει προς το παρόν την επιβολή συστηματικών ελέγχων στα σύνορα. Επ’ αυτού βρίσκεται όμως σε συνεχή επαφή με τα γερμανικά κρατίδια.

Οι διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη προς Μέρκελ

Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Βρετανία. Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητα μιας κοινής προσέγγισης σε ό,τι αφορά εισερχόμενους από χώρες με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε αυτά που είχε δηλώσει η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Σε συνομιλία τους ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Επίσης την είχε διαβεβαιώσει ότι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με σκευάσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Sputnik-V, θα υποστούν σε «επιπλέον ελέγχους και τεστ».

Απαιτήσεις για αυξημένους ελέγχους

Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα λόγω της αυξημένης διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. Σειρά πρωθυπουργών γερμανικών κρατιδίων εισηγούνται την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας σε εισερχόμενους από χώρες που θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου ή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων από μεταλλάξεις – και αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Βρετανία, και από το Σαββατοκύριακο η Ρωσία και η Πορτογαλία.

Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, ζητά μάλιστα για όλους, όσους έρχονται στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δύο υποχρεωτικά τεστ. Το επιχείρημά του είναι ότι και σε χώρες με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων θα μπορούσε να έρθει κάποιος σε επαφή με παραθεριστές που είναι μολυσμένοι με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr