Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, πρώτος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σαφώς η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Έτσι η Άγκυρα εκδηλώνει ένα ανατολίτικο παζάρι για να πετύχει τους στόχους της. Παράλληλα όμως πιέζεται από την Ουάσιγκτον “να τα βρει” με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο – σημειώνει η Deutsche Welle – και στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεκλογική συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές, μέχρι στιγμής είναι θετικά και βρίσκονται σε τελείως αντίθετο κλίμα μετά από την μεγάλη περίοδο κρίσης στην οποία βρέθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών.Ταυτόχρονα επικρατεί ηρεμία και στο Αιγαίο όπου οι παραβιάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

  • Τι συνέβη όμως ξαφνικά και άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα; Σαφώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της. Είναι ξεκάθαρο όμως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ομαλότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και με κάθε τρόπο δείχνουν πως επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Η κακή οικονομία της Τουρκίας πιέζει τον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν που καλείται τώρα, μετά τις εκλογές, να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει την Τουρκία, οφείλει και πάλι να βρει τα πατήματά του με τη Δύση. Η ορθολογική οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας απαιτεί και καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως και με τη Δύση.

Ήδη βλέπουμε τα πρώτα βήματα με την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου. Έτσι εκτιμάται πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει μία επαναπροσέγγιση με την Αθήνα.

Στην συνάντηση θα είναι παρόντες και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Από πλευράς της Τουρκίας θα συμμετέχει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου.Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να παραβρίσκεται και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτή η συνάντηση θα είναι μία αρχή και θα ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ίσως ένα από τα πρώτα βήματα να είναι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορεί ένας απώτερος στόχος να είναι ένα συνυποσχετικό για να μεταφερθούν τα θέματα θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη. Όμως να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Έτσι ακόμη και η απαρχή μιας περιόδου καλού κλίματος θα μπορούσε να βοηθήσει σε περαιτέρω εξελίξεις.

  • Με πληροφορίες από τη DW
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr