Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας (NCP)
Finland’s Prime Minister and Social Democrats leader Sanna Marin, National Coalition leader Petteri Orpo, and Finns Party leader Riikka Purra attend a Finnish parliamentary elections media reception at the Finnish Parliament in Helsinki, Finland April 2, 2023. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.

Το αντιπολιτευόμενο δεξιό Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας (NCP) της Φινλανδίας φαίνεται να κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, μετά από μια σκληρή τριπλή κούρσα, με καταμετρημένο το 93,4% των ψήφων.

Το NCP φαίνεται να κερδίζει 48 από τις 200 έδρες στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας το 20,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

Ακολουθεί το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών που φαίνεται να συγκεντρώνει 46 έδρες και τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 43 έδρες.

“Είναι μια ισχυρή εντολή”, δήλωσε ο αρχηγός του NCP Πέτρι Όρπο στο Yle, μετά τα στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης ομάδας στο κοινοβούλιο έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό για να αποκτήσει την πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος της Σάνα Μαρίν στην πρωθυπουργία μάλλον έφτασε στο τέλος της.

Η 37χρονη Μαρίν, η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019, θεωρείται ως πρότυπο της χιλιετίας για τους προοδευτικούς νέους ηγέτες, αλλά στη χώρα της έχει αντιμετωπίσει κριτική για τα πάρτι της και τις δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησής της.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Πέτρι Όρπο, η Σάνα Μαρίν παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

Το NCP προηγείται στις δημοσκοπήσεις για σχεδόν δύο χρόνια, αν και το προβάδισμά του είχε αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες. Υποσχέθηκε να περιορίσει τις δαπάνες και να σταματήσει την αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει φθάσει λίγο πάνω από το 70% του ΑΕΠ από τότε που ανέλαβε η Μαρίν τα καθήκοντά της το 2019.

Ο Όρπο κατηγόρησε τη Μαρίν ότι διαβρώνει την οικονομική ανθεκτικότητα της Φινλανδίας σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει πλήξει σκληρά τη χώρα και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με όλες τις ομάδες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ από τη μεριά της η Μαρίν δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να κυβερνήσουν με το NCP, αλλά δεν θα πάει στην κυβέρνηση με το Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο αποκάλεσε “ευθέως ρατσιστικό” κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης τον Ιανουάριο – μια κατηγορία που το εθνικιστικό κόμμα απέρριψε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr