άνοιγμα σχολείων

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων.

Στο τραπέζι βρίσκονται αυτή την στιγμή τρεις βασικές εισηγήσεις, τελική εισήγηση όμως δεν υπήρξε και αναμένεται επανεξέταση των δεδομένων εντός των επόμενων 48 ωρών.

Οι τρεις προτάσεις

Μια ομάδα λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να θεωρεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν. Εκτιμούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Η δεύτερη πρόταση είναι να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τέλος, η τρίτη πρόταση είναι άμεσο άνοιγμα των σχολείων στις 8 ή 11 Ιανουαρίου. Αυτή η ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Πλέον, η επιτροπή έχει 48 ώρες να αποφασίσει και να καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Μαγιορκίνης: Καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, τόσο ο καθηγητής της Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως είπε, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» το άνοιγμα των σχολείων, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγή: economico.gr