Την ώρα που το σκάνδαλο Qatargate συγκλονίζει την ΕΕ, μια νέα αποκάλυψη του Politico «βάζει μπουρλότο» στα θεμέλια της πολιτικής ζωής της Βρετανίας, αποκαλύπτοντας κρούσματα διαφθοράς και προκλητικών συμπεριφορών από πολιτικούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας, για ουκ ολίγους Βρετανούς βουλευτές, τα ταξίδια για αποστολές στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζονταν ως δουλειά, αλλά ως διακοπές, σε βαθμό… σεξοτουρισμού, σύμφωνα με μαρτυρίες από βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων, συνεργάτες τους όπως και διπλωμάτες, που περιγράφουν με μελανά χρώματα τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών, η οποία ελάχιστα αρμόζει στο αξίωμά τους.

Οι «ομάδες φιλίας»

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί η συμπεριφορά των βουλευτών σε «ομάδες φιλίας» με τρίτες χώρες, στις οποίες μετέχουν κατά κανόνα backbenchers, δηλαδή βουλευτές που δεν είναι στελέχη πρώτης γραμμής. Αποτελούνται κυρίως από άνδρες βουλευτές από τους Τόρις και τους Εργατικούς που συνεργάζονται για να… περνούν καλά. Τα μέλη των ομάδων συχνά πηγαίνουν σε ταξίδια πληρωμένα από ξένες κυβερνήσεις ή εταιρείες. Αντίθετα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που είναι θεσμικά όργανα, οι ομάδες είναι ανεπίσημες, οπότε οι κανόνες και ο έλεγχος είναι χαλαροί.

Το «μπουκέτο»

Ένας από τους βουλευτές, που πλέον είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων, σε ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία με κοινοβουλευτική ομάδα είχε ρωτήσει που είναι ο πλησιέστερος οίκος ανοχής. Άλλος ένας από τους Τόρις και πρώην υπουργός μάλιστα, έμενε ως αργά ψάχνοντας «ντόπιες γυναίκες», ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός άλλου βουλευτή, αναζητούσε «πολύ νεαρά κορίτσια». Τρίτος βουλευτής, δέχτηκε call girl στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η συνθηματική περιγραφή ήταν «του έστειλαν ένα μπουκέτο λουλούδια στο δωμάτιο».

Ο βουλευτής και οι… ρωσίδες

Αξιωματούχοι από τρίτες χώρες μίλησαν στο Politico ακόμη και για πάρτι με νέους άνδρες και νέες γυναίκες για την σεξουαλική ευχαρίστηση των επισκεπτών βουλευτών. Επίσης, βουλευτής των Εργατικών είχε αδυναμία στις Ρωσίδες, κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό, υποστηρίζει διπλωμάτης που προσθέτει ότι οι αξιωματούχοι στη χώρα δίσταζαν να παρέμβουν για να μην προκαλέσουν την οργή του Λονδίνου. Και δεν είναι μόνο το σεξ. Καταγράφονται περιπτώσεις βουλευτών που δεν πήγαν σε πρωινές συναντήσεις σε ταξίδι στο εξωτερικό γιατί είχαν πιει πολύ το προηγούμενο βράδυ.

Ενοχλητική συμπεριφορά

Κάποιοι από τους βουλευτές δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για αυτές τις χώρες. Άλλοι πάνε απλώς εκδρομή ενώ έχουν και απαιτήσεις που εκφράζουν στους τοπικούς παράγοντες για καλά γεύματα με σαμπάνια. Ένας τρόπος για να αποφύγουν αυτές τις καταστάσεις οι τοπικοί παράγοντες είναι να φορτώσουν το πρόγραμμα με συναντήσεις για να μην μείνει ελεύθερος χρόνος για πάρτι. Ακόμη και αν δεν φτάσουν εκεί τα πράγματα, η συμπεριφορά μέρους των Βρετανών βουλευτών είναι τουλάχιστον ενοχλητική για τους οικοδεσπότες τους. «Την έχουν δει σελέμπριτι, πίνουν και συμπεριφέρονται άσχημα και αλαζονικά», λέει πρώην βουλευτής για την ενόχληση τρίτης χώρας.

Σε «ελεύθερη πτώση»

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ζωή της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια (ιδίως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit) μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κρίση, με τις κυβερνήσεις να αλλάζουν σε χρόνο dt, τις αρχηγίες των κομμάτων να τίθενται διαρκώς σε αμφισβήτηση από ομάδες πίεσης εντός Βουλής των Κοινοτήτων, να αποκαλύπτονται διαρκώς σκανδαλώδεις συμπεριφορές και πρακτικές και η χώρα να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση», τόσο όσον αφορά στην οικονομία της όσο και στην κατάσταση της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr