προσέλκυση τουριστών

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή τουριστική σεζόν πλησιάζει και στη χώρα μας επικρατεί αισιοδοξία ότι το καλοκαίρι του 2021 θα πάει πολύ καλύτερα από το περσινό.

Και αυτό, γιατί η ταχεία συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περί πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρώπη -η οποία υιοθετήθηκε- φαίνεται να  δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.

Άλλωστε εκτός από την αγορά που αναμένει περισσότερες αφίξεις συγκριτικά με το 2020, οι οίκοι αξιολόγησης, διεθνή fund και αναλυτές εκτιμούν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι… διαφορετικό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η αισιοδοξία βεβαίως είναι συγκρατημένη, καθώς η πανδημία μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς ανά πάσα στιγμή, ενώ τα υψηλά του 2019 φαίνεται πως θα αργήσουν να έρθουν.

Ωστόσο η σεζόν που ξεκινά επίσημα τον Μάιο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να καταγράψει το σταδιακό «come back» των τουριστών στη χώρα μας.

Έντονος ανταγωνισμός από την…Τουρκία

Η Τουρκία είναι ο άμεσος ανταγωνιστικής της ελληνικής αγοράς τουρισμού. Τα φθηνά καταλύμματα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι συνδυασμένες υπηρεσίες που παρέχονται αποτελούν έναν ελκυστικό παράγοντα για τους τουρίστες φέτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Marti Hotels Marinas -μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της γείτονος- διαπιστώνεται «έντονη ροή κρατήσεων» κυρίως από τη Ρωσία, ενώ υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για τις αφίξεις από Δυτική Ευρώπη – Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η τουριστική σεζόν ενδεχομένως να επιμηκυνθεί έως τον Νοέμβριο» σπεύδει να προσθέσει, την ίδια ώρα, αν και δεν παραλείπει να διευκρινίσει ότι η πλήρης επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα αναμένεται για το 2023.

“Οπλο” της Τουρκίας η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Στη «φαρέτρα» του τουρκικού τουρισμού βρίσκεται -πέραν της βαθιάς υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος– και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 16,3 εκατ. εμβολιασμοί σε σύνολο πληθυσμού 84 εκατ. ατόμων.

Από την άλλη πλευρά όμως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων περιστατικών Covid-19. Ενδεικτικά, την Πέμπτη, σημειώθηκαν 40.806 ημερήσια κρούσματα, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία.

Το 2020, τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας υποχώρησαν κατά 65% και περιορίστηκαν σε μόλις 12 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση βέβαια, στοχεύει σε διπλασιασμό αυτού του ποσού εντός του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν «φρέσκα» κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το φετινό «restart». Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Marti Hotels, η οποία προχωρά στην έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου, διάρκειας είτε πέντε είτε εφτά ετών.

Πηγή: economico.gr