διαγραφή Μπογδάνου

Κίνηση με υψηλό συμβολισμό που εκπέμπει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει ακαριαία εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο,  μετά το εμφυλιοπολεμικού τύπου διχαστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής.

Παρότι είχε λάβει και μάλιστα δημόσια αυστηρή προειδοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών συνέχισε και κορύφωσε τον ιδεολογικό κλεφτοπόλεμο που είχε ανοίξει εδώ και καιρό με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εμφανιζόμενος ως εκφραστής ακραίων απόψεων που προκαλούν αμηχανία και δυσανεξία στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που στήριξαν και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παράμετρος του Νίκου Δένδια 

Επέλεξε μάλιστα να το πράξει, έχοντας απέναντί του έναν πολιτικό, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει συγκρουστεί ευθέως με τη Χρυσή Αυγή και τη νεοφασιστική, νεοναζιστική της αντίληψη. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, κάνει πολλούς στη ΝΔ να διερωτώνται, μάλιστα, μήπως ο δημοσιογράφος-βουλευτής, “ξήνονταν στη γκλίτσα του τσοπάνου”, επιζητώντας τη διαγραφή του από τη γαλάζια Κ.Ο.

Αν ισχύει αυτό, τότε κατά πολλά στελέχη της ΝΔ, οι κινήσεις του βουλευτή σχετίζονται με την κινητικότητα που καταγράφεται εσχάτως στο χώρο της ακροδεξιάς. Κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε από την Σλοβενία, όπου βρισκόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τον κ. Μπογδάνο. «Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Ο Γρίβας και το Βίτσι

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε ακαριαία μόλις πληροφορήθηκε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του εκλεγμένου με το κυβερνών κόμμα βουλευτή ότι οι κομμουνιστές αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Τούρκους. Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπογδάνος επικαλέσθηκε ρήση του αμφιλεγόμενου Γεωργίου Γρίβα, ο οποίος πριν από την εμπλοκή του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων ήταν γνωστός για την αντικομουνιστική δράση του την περίοδο της Κατοχής και μετέπειτα.

«Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», ανέφερε ο μέχρι χθες βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. «Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δικαίωμά μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…», συνέχισε. Ενώ επαιρόμενος υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμμετοχή του σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση στο Βίτσι που οργανώθηκε από δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς.

Αντίδραση Δένδια

Οι ισχυρισμοί του κ. Μπογδάνου που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της προσφάτως υπογραφείσας ελληνογαλλικής Συμφωνίας προκάλεσαν την έκρηξη του παριστάμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του βουλευτή τονίζοντας, «εκ μέρους της κυβερνήσεως», όπως είπε, «ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον».

«Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια, σήμερα, προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους». Και με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση καταδίκης της συμπεριφοράς Μπογδάνου συνέχισε: «Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για τη δημοκρατία δεν είναι επίσης παραδεκτή».

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».

Η «κίτρινη κάρτα» που έφερε την «κόκκινη»

Το… μοιραίο λάθος για τον κ. Μπογδάνο ήταν ότι δεν έλαβε υπόψιν του την προειδοποίηση που του είχε στείλει το Μέγαρο Μαξίμου μόλις πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την αναπαραγωγή στον λογαριασμό του στο twitter ξενοφοβικού άρθρου που περιείχε μάλιστα και λίστα με ονόματα παιδιών από νηπιαγωγείο της Κυψέλης.

«Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Hταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της παράταξής μας», συμπλήρωσε.

«Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών που είχαν δημοσιοποιηθεί και όσα ακολούθησαν, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνουν ανεκτά», υπογράμμισε.

Κυριαρχία στο Κέντρο

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται», υπογραμμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Είναι η πολλοστή φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμπει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ. Όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία “παράταξη των δοσιλόγων” ο Τσίπρας του έκανε… χαρούλες», συμπληρώνουν.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η κυβερνητική ηγεσία θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στις διχαστικές λογικές, απομονώνοντας από τη μια τους εκφραστές ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ και αφοπλίζοντας από την άλλη την επιχειρηματολογία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος στον χώρο του Κέντρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr