Διακομματικό
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και το ισχυρό μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ριτς

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ,  Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε χθες στο Politico ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Ως γνωατό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ωστόσο η σθεναρή αντίσταση που συναντά από τη Γερουσία ο Αμερικανός πρόεδρος  – με πρωτεργάτες τον γνωστό για τα φιλελληνικά του αισθήματα Δημοκρατικό γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Ριτς καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη τη στιγμή αυτή την προοπτική ενίσχυσης της Τουρκικής Αεροπορίας από τις ΗΠΑ.

Οι δύο γερουσιαστές πρόκειται να συναντηθούν σύντομα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσουν ένα ψήφισμα εκ μέρους της Γερουσίας που θα επικυρώνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθεί και η αμφιλεγόμενη στάση της Άγκυρας στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και ο επικίνδυνος αναθεωρητισμός του Ερντογάν.

“κόκκινη κάρτα” στον Ερντογάν

Οι δύο γερουσιαστές έχουν βγάλει αρκετές φορές διακομματική “κόκκινη κάρτα” στον Ερντογάν, για μια σειρά θέματα, όπως η αγορά των ρωσικών S 400, οι ιδιαίτερες σχέσεις του με τη Ρωσία του Πούτιν, οι κινήσεις του στη Συρία, οι αναθεωρητικές επιθετικές θέσεις του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, γεγονός που αποσταθεροποιεί την περιοχή σε μια περίοδο γενικότερης αστάθειας στην Ευρώπη.

Αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον χάρτη του Μπαχτσελί

Στο μεταξύ, οι καθημερινές ακραίες ενέργειες πρόδηλης επιθετικότητας Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας – με αποκορύφωμα την προβολή του επιθετικού χάρτη από τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Μπαχτσελί ενεργοποίησαν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την νέα κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, με τον ανιστόρητο και άκρως επιθετικό χάρτη που παρουσίασε ο Μπαχτσελί. [Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι το παρακλάδι του κόμματός του.]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr