Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιθέτως έχει βοηθήσει με την ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές πετρελαίου, φαίνεται ότι η Ινδία έχει αποφασίσει να κρατήσει ισορροπημένη στάση έναντι της Ρωσίας.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, καταδεικνύοντας ότι το Νέο Δελχί δεν επιθυμεί να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τη Δύση, χωρίς, από την άλλη, να «τα σπάσει» με τη Μόσχα.

«Η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου»

Έτσι, ο Μόντι είπε στον Πούτιν ότι «γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι’ αυτό», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία απολαμβάνει ένα, ας πούμε, «ειδικό καθεστώς», καθώς παρότι εισάγει όπλα και πετρέλαιο από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ τηρούν απέναντί της μια αρκετά ανεκτική στάση.

Πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, στην οποία, όπως σημείωσε, συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η μεγαλύτερη συνεργασία τους στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της άμυνας, δείχνοντας ότι, προς το παρόν, το Νέο Δελχί δεν επιδιώκει αλλαγή ρότας έναντι της Μόσχας.

«Θέλουμε όλα αυτά να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό»

Από την πλευρά του, ο Πούτιν αφού ευχήθηκε προκαταβολικά για τα αυριανά γενέθλια του Μόντι, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Ινδού πρωθυπουργού για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε όλα αυτά να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό», σημείωσε, αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Κατά τα λοιπά, ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε κι αυτός το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας μάλιστα ότι «οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθεις ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν οκταπλασιαστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr