διαπραγματεύσεις θεσμούς

Με μάλλον θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των  Θεσμών και τη χώρα μας, εν όψει της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις διήμερες διαβουλεύσεις τους, εξέτασαν όλα τα ανοικτά ζητήματα, με έμφαση στα δημοσιονομικά, τα χρήματα που χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες, οι πλειστηριασμοί και ο πτωχευτικός νόμος.

Τα συμπεράσματα και το χρονοδιάγραμμα

Τα συμπεράσματα των εκπροσώπων των θεσμών θα δημοσιευθούν στα μέσα Νοεμβρίου και θα συζητηθούν στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου – προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση 747 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν ακόμη δύο αξιολογήσεις -υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με βάση τη συμφωνία του 2018 -και άλλη μια δόση για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ώστε η χώρα μετά τον Αύγουστο να αξιολογείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης.

Στη διήμερη διαβούλευση οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των εσόδων δίνοντας σήμα για νέα, τρίτη αναθεώρηση του πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στο 7%, από 6,1% που είναι τώρα η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών (η προηγούμενη ήταν στο 4,8%).

Οι εύλογες προσδοκίες για πρόσθετες παροχές 

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 9μήνου (900 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο) και οι προοπτικές του ΑΕΠ σηματοδοτούν περιθώρια για πρόσθετες παροχές (πχ. έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους, υγειονομικούς κλπ) αλλά και νέες, ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις από το 2022.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες από το κυβερνητικό επιτελείο και τα νέα δεδομένα θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το οποίο θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλλακάκης έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, εμφανιζόμενος αρνητικός στο ενδεχόμενο νέων παροχών.

Η γκρίνια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες 

Για μία ακόμη φορά, οι εκπρόσωποι των θεσμών άσκησαν πίεση για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και για τον νέο πτωχευτικό. Για το τελευταίο αναφέρθηκε η πρόοδος και ότι η ολοκλήρωση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2022.

Το στοίχημα της απόδοσης των  2,3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έμεινε πολύ πίσω λόγω της πανδημίας και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα – το οποίο, πάντως, πολλοί χαρακτηρίζουν φιλόδοξο, είναι οι υποχρεώσεις να μειωθούν στο πρώτο τετράμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει οι υποχρεώσεις να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ (350 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr