κορονοϊός Αττική

Σε συναγερμό διαρκείας θέτει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση η μεγάλη, και επίμονη, διασπορά του κορονοϊού στην Αττική αλλά και οι μεταλλάξεις που ενισχύουν την μεταδοτικότητα του ιού.

Στο 1,01 ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αττική

Στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει ανέβει πλέον πάνω από το επίπεδο του 1 και έχει φθάσει στο 1,01. Η εικόνα είναι συνολικά ανησυχητική για την νότια Ελλάδα, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1,1.

Ανοδική πορεία ακολουθεί και ο δείκτης θετικότητας, που έχει αυξηθεί στο 3,5% από 2,3% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κυμαίνονται πλέον καθημερινά στις 50 με 80, αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Η ανοδική πορεία κρουσμάτων και κρίσιμων δεικτών ακολουθεί τον εντοπισμό και στην χώρα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, τόσο του βρετανικού όσο και του νοτιοαφρικανικού.

Μόσιαλος: Μας ανησυχεί η βρετανική μετάλλαξη

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε σήμερα ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν τόσο για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, όσο για την βρετανική.

«Δεν μας ανησυχεί», είπε, «η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό. Οι εταιρείες αναπτύσσουν εναλλακτικά εμβόλια για το νέο στέλεχος, όμως θα απαιτηθούν δυο με τρεις μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι, και μετά βεβαίως τίθεται το ζήτημα της παραγωγής του εμβολίου».

«Πιο πολύ», πρόσθεσε, «με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος. Αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος μέσα στον Φεβρουάριο και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους».

Πηγή: economico.gr