πρόγραμμα SURE

Με στοχευμένα μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση στον έναν χρόνο της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης να στηρίξει  την απασχόληση. Και όπως φαίνεται, οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, αφού σε ολόκληρη την Ε.Ε, μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία κατάφεραν να μειώσουν, έστω και λίγο, την ανεργία, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κράτη μέλη στα οποία η ανεργία εκτοξεύτηκε.

Στην κατεύθυνση αυτή, νομοθέτησε την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ελλάδα και Ιταλία μείωσαν την ανεργία στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης 

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η στρατηγική αυτή απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat (4 Μαρτίου)- η χώρα μας και η Ιταλία όχι μόνο δεν παρουσίασαν αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε., αλλά κατάφεραν και να σημειώσουν μια μικρή μείωσή της μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η  εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων -αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE αποτελεί μια σημαντική στήριξη στις πολιτικές της κυβέρνησης για την απασχόληση. Μαζί με τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

 Άλλα προγράμματα για την στήριξη της απασχόλησης

Η κυβέρνηση υλοποιεί, μέσω του ΟΑΕΔ, νέα προγράμματα με υψηλά ποσοστά επιδότησης του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών που φτάνουν έως και το 100%. Τ

η στιγμή αυτή είναι ανοικτά οκτώ προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ με 42.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας που αφορούν μεταξύ άλλων μακροχρόνια άνεργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πτυχιούχους ανέργους.

Πρόκειται για προγράμματα «αμέσου δράσεως» για την τόνωση της απασχόλησης που μπορεί να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση της νέας γενιάς πρωτοβουλιών που θα τρέξουν με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Πηγή: economico.gr