Ύφεση στις ΗΠΑ

Διχασμένοι είναι οι αναλυτές για το τι μέλλει γενέσθαι με την ύφεση στις ΗΠΑ το 2024.

Τα στοιχήματα της αγοράς για τη νέα χρονιά οδηγούνται στο χάος από το αίνιγμα της ύφεσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο και επισημαίνει τη βαθιά διαίρεση σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει στην ύφεση για την οποία μιλούν όλοι – και θα συμπαρασύρει τον κόσμο μαζί της.

Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των προβλέψεων αποτελεί μια έντονη αντίθεση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι προέβλεπαν ύφεση στις ΗΠΑ και ραγδαίες μειώσεις των επιτοκίων που ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι διαφωνίες φέτος δημιούργησαν ένα διάγραμμα διασποράς προβλέψεων για την πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ και για το πώς θα αποδώσουν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζονται από τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για ένα ανώμαλο ξεκίνημα του νέου έτους μετά από ένα ισχυρό ράλι τον περασμένο μήνα τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, που βασίστηκε στη βραχυπρόθεσμη συναίνεση ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθερά καθοδική πορεία.

«Το αν οι ΗΠΑ θα έχουν μια απότομη και κακή προσγείωση ή μια πιο ήπια, είναι το ερώτημα που θα κυριαρχήσει στην αγορά τη νέα χρονιά», διευκρίνισε και η Sonja Laud στο Reuters, επικεφαλής επενδύσεων της Legal & General Investment Management.

«Το αφήγημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν οι τρέχουσες προβλέψεις για τα επιτόκια «μετατοπιστούν σημαντικά, θα δημιουργηθεί σημαντική μεταβλητότητα».

Τα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την αυξημένη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στο μέλλον.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ 1,2% κατά μέσο όρο για το 2024.

Ωστόσο, ενώ οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες θα προκαλέσει επιβράδυνση, διχάζονται ως προς το αν το 2024 θα φέρει επίσης οικονομική συρρίκνωση που μπορεί να προκαλέσει μειώσεις επιτοκίων και να αποδυναμώσει το δολάριο.

Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης, αναμένει  ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος είναι αρνητικός στο δολάριο και συμπαθεί τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.

Το γιεν της Ιαπωνίας θα είναι το «λαμπρό σημείο» της αγοράς, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να απομακρυνθεί επιτέλους από την εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της, δήλωσε ο CIO της Amundi, Vincent Mortier.

Το γεν διαπραγματεύεται περίπου 147 γεν ανά δολάριο, όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά 30 ετών.

Η Morgan Stanley, ωστόσο, δεν βλέπει ύφεση και εκτιμά ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά και το επόμενο έτος. Θεωρεί τον δείκτη του δολαρίου να αυξάνεται στις 111

μονάδες από 104 που είναι σήμερα, το ευρώ να πέφτει στο 1 δολάριο και το γεν να ανακάμπτει μόνο μέτρια στις 142 ανά δολάριο.

Reuters Graphics

Μετοχές

Για τις αμερικανικές μετοχές, που οδηγούν τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, οι αναλυτές είναι επίσης διχασμένοι.

Η Deutsche Bank προβλέπει ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μειώσεις επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού να οδηγεί τον δείκτη μετοχών S&P 500 (.SPX) στις 5.100 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 19% φέτος στις 4.567.

Η JP Morgan θεωρεί μια ύφεση ως πιθανή και τον S&P να τελειώνει το έτος στις 4.200 μονάδες, ενώ η Goldman Sachs βλέπει μόνο περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μετοχών για τα κέρδη του S&P 500 είναι επί του παρόντος οι πιο διασκορπισμένες από την πανδημία COVID-19, σύμφωνα με το Blackrock Investment Institute (BII).

Η LGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι χαμηλές μετοχές και αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ, είπε ο Laud.

Επιτόκια

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει τελειώσει. Αλλά το αν αυτό σημαίνει δραματικές μειώσεις επιτοκίων, που γενικά αυξάνουν τις τιμές των ομολόγων καθώς πέφτουν οι αποδόσεις, δεν είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν ούτε οι επενδυτές.

Reuters Graphics

Ο γίγαντας ομολόγων PIMCO τοποθετεί την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ το 2024 στο 50% και συνιστά το δημόσιο χρέος έναντι των μετοχών.

Οι αναλυτές στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της HSBC στοχεύουν σε απόδοση 3% για το 10ετές ομόλογο έως τα τέλη του 2024, από περίπου 4,3% που είναι σήμερα.

Ωστόσο, ο Adrian Gray, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων στην Insight Investment Management, είπε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων είχαν ήδη κινηθεί υπερβολικά σε σχέση με τον πληθωρισμό.

«Βλέπουμε τη Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώνουν (τα επιτόκια) περίπου από το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους», είπε.

  • Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr